Szegedi hírek

2023.07.13. 20:30

Eszköze az ecset, múzsája a csend – Galéria

Első alkalommal váltak megtkinthetővé Király György alkotásai Szegeden. A szolnoki festőművész képeiből Silentium címmel nyílt kiállítás, ugyanis tíz éve immár a csend, mint jelenség vizuális interpretációit festi meg.

Koós Kata

Fotó: Gemes Sandor

A Szegedi Akadémiai Bizottság Művészeti Szakbizottsága a Magyar Művészeti Akadémiával együttműködve szervezte meg Király György szolnoki festőművész szegedi kiállítását, amely csütörtökön este nyílt meg a SZAB Székházban. A tárlatot Fekete Kristóf művészetfilozófia doktorandusz nyitotta meg. 

A kiállító a Magyar Képzőművészeti Egyetemen festőként végzett 2008-ban, mesterei Maurer Dóra és Nagy Gábor voltak. Azt megelőzően a Szegedi Tudományegyetemen is tanult, a Bölcsészettudományi Kar angol szakán 2003-ban szerzett diplomát. 

Engem a látvány érdekel a benne fellelhető belső összefüggésekkel, a pillanatnyi érzelmi állapotommal és az általános világképemmel együtt létrehozva. 2009 óta a látvány egyre inkább az élmény felé terelődött, a világban fellelhető állandó és egyszeri belső összefüggések megérzet, tudatosult élménye egy egyetemes ősnyelven keresztül, mégis magyarul

 – összegezte alkotói látásmódját Király György, aki a hétfőn megnyílt 33. Csongrádi Plein Air művésztelepen is először vendégeskedik alkotóként, ezért is teremtett lehetőséget szegedi bemutatkozására az MTA SZAB Művészeti Szakbizottsága és az MMA Szegedi Munkacsoportja. 

Valamivel több mint tíz éve játszik művészetében szerepet a csendélet műfaja, és azon keresztül a csend, mint jelenség vizuális interpretációja. Ez mindenekelőtt azért különleges, mert kevés művész kötelezi el magát a csendélet kizárólagos műfaja mellett. Az alföldi festészet látványból kiinduló tradícióját a 21. század elejének kortárs vizuális nyelvén megfogalmazó művészete az értelmezést és a jelenségek mögé látást kívánja meg. Művei nem kategorikusan csendéletek, hanem a csendet megformáló alkotások.

Művészete egyetemes irányultságú, és ízig-vérig kortárs szemléletű. De elmélyült, szemlélődő-meditatív ábrázolásai, képeinek finoman strukturált felületei mögött felsejlik a couleur locale, a hely érzülete. Művei a szó legtisztább értelmében vett festmények és grafikák, amelyek azonban nem nélkülözik a kísérletezői szellemet, így válhatnak egyszerre időtlenné és korszerűvé, helyi vonatkozásúvá és egyetemes érvényűvé, hitelesen képviselve azt a szellemiséget, ami a Szolnoki Művésztelep sajátja a kezdetektől fogva, és napjainkban is

 – méltatta egy korábbi alkalommal a kiállítót Verebes György Munkácsy-díjas festőművész, a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője, aki az MMA tagjaként a Szegedi Regionális Munkacsoport munkájában vesz részt.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában