Salgó László: Komoly gazdasági előnyhöz jutunk a BYD gyárral

A kormányhivatal a BYD-gyár térségre gyakorolt hatását is nyomon követi, ugyanis a cél, hogy az ezzel járó gazdasági előnyöket a legjobban használhassa ki a régió. Ezt Csongrád-Csanád vármegye főispánja mondta lapunknak. Salgó Lászlóval, aki egy éve a vármegye főispánja, a BYD gyáron kívül egyebek mellett az elszállított embercsempész autókról is beszélgettünk, és arról, hogy milyen a hivatal kapcsolata az egyetemmel.

Suki Zoltán

– Egy éve Csongrád-Csanád főispánja, és elég sok mindent történt ez alatt az idő alatt. Kezdjük talán az egyik legfontosabbal, a BYD gyárral. Ebben a beruházásban milyen szerepe van a kormányhivatalnak?

BYD, Salgó László, portré
Teljes rálátásunk van tehát a BYD gyár építésére és a jövőben a működésre is –mondta Salgó László munkatársunknak. Fotó: Karnok Csaba

– Valóban, Magyarország egyik legnagyobb értékű beruházása zajlik Szegeden, a BYD egy évi 300 ezer járműt gyártó üzemet épít a város közelében. Hogy ennek jelentőségét érzékeltessem, ez több, mint bármelyik másik magyarországi autógyár kapacitása. A kormányhivatal elsősorban mint engedélyező hatóság jár el, és érvényesíti a legszigorúbb környezetvédelmi, építésügyi előírások betartását a beruházóval, sőt október eleje óta az iparbiztonsági, vízvédelmi és tűzvédelmi előírásokat betartását is mi végezzük. Teljes rálátásunk van tehát a BYD gyár építésére és a jövőben a működésre is, a különböző hatósági területek összehangoltan, hatékonyan tudják szavatolni a szigorú előírások betartását. 

Komoly hatása lesz a BYD gyárnak

– Ezen kívül a kisajátításokat is a hivatal intézi. Természetesen folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a vármegyei társhatóságokkal, ezért a beruházó minden tevékenységéről tudunk. Fontos tudni, hogy október elején a beruházó megkapta a magasépítési engedélyét négy csarnokra, elkezdődtek a tartó oszlopok, pillérek építési folyamatai. A végső összeszerelő üzem 800x200 méteres csarnoka is elkezdett kinőni a földből. A kormányhivatal ezen kívül a beruházás térségre gyakorolt hatását is nyomon követi, ugyanis a cél az, hogy beruházásból fakadó gazdasági előnyöket a legjobban használhassa ki a régió.

– Lesz elég munkaerő?

– A beruházás nem csupán azoknak tud hosszú távon munkát biztosítani, akik jelenleg a gyár közvetlen környezetében vagy a vármegyében élnek. A környező térségből várhatóan egy jelentős ingázási és erőteljes közelebb költözési hullám indul meg. A beruházás Bács-Kiskun vármegye déli és Békés vármegye dél-nyugati részén is pozitív hatást gyakorol, ahol van még munkaerő tartalék. A környező települések lakosságszáma nőhet a beruházás réven, ami miatt a helyi közszolgáltatások, közművek fejlesztése is szükségesség válhat, mindezek a már ott élők javára is válhatnak.

Megszabadulnak a roncsoktól

– Látványos lépés volt, hogy elszállíttatták a határ közelében széthagyott embercsempész autókat. Kapnak még bejelentéseket?

– A fogadtatás abszolút pozitív volt, a környékbeliek örültek annak, hogy megszabadulhattak a sokszor balesetveszélyes roncsoktól. Volt arra példa, hogy leszólítottak az utcán vagy a piacon, és megköszönték, hogy megtettük ezt a lépést. Ezt pedig az tette lehetővé, hogy 2023. november 16-án lépett hatályba az a kormányrendelet, amely az illegális bevándorlást segítő embercsempészek által hátrahagyott járművek elszállítására a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalt jelölte ki. Mostanáig összesen 152 autó elszállítása valósult meg, de érkeznek még bejelentések Ásotthalom környékéről.

Roncsautó, határ
Örültek az emberek, amikor elvitettük a roncsautókat. Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

– Folyamatosan népszerűsítik a digitális állampolgárságot. Miért jó ez nekünk?

–A Digitális Állampolgárság Programban hatalmas potenciált látok. Egyelőre még csak személyazonosításra, és erkölcsi bizonyítvány igénylésére használhatjuk. De digitális aláírásra is lehet használni az alkalmazást, az így létrehozott dokumentum közhiteles magánokiratnak minősül, amit az EU minden tagországában elfogadnak. A cél pedig az, hogy olyan platform jöjjön létre, amely leegyszerűsíti az állampolgárok és a kormányzat különböző szervei közötti kommunikációt. Vagyis ezek a funkciók jelentősen bővülni fognak.

Nehéz ügy a Wesley-iskoláé 

– Nagy vihart kavart a Wesley-iskola ügye. Tisztázná most, hogy miért volt szükség a bezárására?

– Ez egy nehéz kérdés. Az embernek nyilván van egy jogi véleménye, de sokan elmondták az erkölcsi, vagy szociológiai véleményüket is. De a kormányhivatalnak a jogszabályok alapján kellett döntést hozni. A köznevelési intézmény közmű- és adótartozása meghaladta a törvényben meghatározott mértéket, ezért a kormányhivatalnak törölnie kellett a szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskolát a nyilvántartásból. A gyerekek érdeke pedig az, hogy olyan rendezett hátterű intézményben tanuljanak, amely biztonságosan, zavartalan oktatást-nevelést biztosít számukra.

– Nem lehetett volna hamarabb szólni nekik, nem csupán két nappal a tanévkezdés előtt?

– A nyár derekán derült ki, hogy fizetési nehézségekkel küzd az intézmény, amire tekintettel megindítottuk az eljárásunkat. Ebben az eljárásban bekértük az intézménytől az összes olyan dokumentumot, nyilatkozatot, ami a működésük anyagi feltételeit alátámasztja. Azokat a dokumentumokat, melyek a valós tartozást tartalmazták, augusztus végén kaptuk meg. 

Nem volt más megoldás

Ezekből egyértelműen kiderült, hogy az iskola fizetésképtelen, és bármikor kikapcsolhatják a közműszolgáltatásokat, akár a tanév közben is. Az pedig egyértelműen nem a gyerekek érdeke.Ekkor késlekedés nélkül mérlegelnünk kellett, hogy mi szolgálja hatékonyabban a gyermekek érdekét, ha tanév közben, vagy még a tanév megkezdése előtt töröljük az iskolát a nyilvántartásból. Tanév közben kétségkívül nehezebb lett volna mind a szülők, mind a gyermekek számára egy iskolaváltás, és a közművek kikapcsolásának réme közben végig ott lebegett volna az intézmény fölött. Ezért döntöttünk a tanév előtti törlés mellett. A döntés után az összes gyermeket sikerült elhelyezni, az óvodásokat pedig Szeged város a dolgozókkal együtt átvette.

– Ha már oktatás: milyen a kapcsolatuk az egyetemmel?

– A Szegedi Tudományegyetemmel kiváló a kapcsolatunk, az egyetem az egyik fontos utánpótlásképző bázisának számít a kormányhivatalnak, hiszen sokan ott végeztek azok közül, akik itt dolgoznak. Emellett pedig gyakornoki helyeket is biztosítunk az egyetemistáknak. A két intézmény a jövőben közös pályázatok benyújtásában, megvalósításában is együttműködik, illetve szervezeti egységeik közötti szakmai kooperációt alakít ki és kapcsolatait fejleszti.

– A feladatok mellett társadalmi szerepvállalásban is részt vesz a hivatal?

– Már a megbízatásom legelején fontosnak tartottam, hogy ne csak hivatalként jelenjünk meg, hanem mutassuk meg, hogy egy-egy jó célért tömegeket tudunk megmozgatni. Az első ilyen volt az ÁGOTA karácsony, ahol munkatársaink 175 ajándékkal lepték meg az állami gondoskodásban felnövő gyerekeket. Ezt idén is megismételjük. De ott voltunk az ÁGOTA futáson, amit az SZTE-vel és a Gál Ferenc Egyetemmel közösen rendeztünk meg. Az eseményen több mint 1600-an neveztek, a nevezési díjakból, támogatói jegyekből és felajánlásokból mintegy 12 millió forint gyűlt össze az ÁGOTA Alapítvány számára. A sikerességet látva 2025. április 26-án is megszervezzük a jótékonysági futást, ahol azt ÁGOTA Tábor részére egy tanmedence árát szeretnénk majd össszegyűjteni.

Negyed óra az ügyintézés

– Mennyi ügyfelet fogadtak ez alatt az egy év alatt?

– Amióta én itt vagyok, vagyis 2023 októbere és 2024 szeptembere a között 567 640 ügyfél kereste fel a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalt. Átlagosan 6 perc várakozási idő után sorra kerülnek az ügyfelek, és mindössze 9 perc alatt el is sikerül intézni az ügyeiket, így azt lehet mondani, hogy átlagosan csak negyed órát kell szánniuk a kormányhivatali ügyintézésre az állampolgároknak.

– Hogyan kapcsolódik ki?

– Szeretek kertészkedni, kirándulni, futni és úszni is. Utóbbi kettőre általában reggel kerítek sort. És ha már rendszeresen sportolok, néha nyerek is. Legutóbb a szegedi Swim&Run eseményen indultam, amin harmadik lettem a korosztályomban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában