Szegeden tanácskoznak hazánk néprajzos muzeológusai

Delmagyar.hu

Október 16-18. között a  szegedi Vármúzeum ad otthont a Néprajzos Muzeológusok Országos Találkozójának, amelynek központi témája az üveg mint műtárgy, mint műtárgyak anyaga,  muzeológiai állagvédelmi, restaurálási és raktározási probléma, mint épületek, lakberendezések, bútorok, viseletek része, mint társadalmi gyakorlatok tárgya és kelléke.

Néprajzos Múezológusok Országos találkozója, Vármúzeum, Szeged
A Vármúzeum ad otthont a Néprajzos Muzeológusok Országos Találkozójának. 
Forrás: Kulturális és Innovációs Minisztérium

Átfogó előadásokat és aktív, párbeszédes és kiscsoportos témafeldolgozásokat is tartanak a Móra Ferenc Múzeum kiállítóhelyén. A különböző múzeumi néprajzi gyűjtemények üvegtárgyait mutatják be az előadók, valamint ismertetik a korábbi és jelenlegi kutatásaikat.

A Néprajzi Múzeum főszervezésében zajló találkozón ismertetik azt az új, online adatbázist is, amely a hazai múzeumok néprajzi tematikájú gyűjteményeit és információit mutatja be. A „Néprajz a közgyűjteményekben” című online adatbázis egy összefoglaló és helyzetértékelő országos kutatás eredményeként jött létre a Magyar Néprajzi Társaság, a Néprajzi Múzeum és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum együttműködésében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában