Az egészségügyi szakmákat népszerűsítik az Árkádban – galériával, videóval

Rövid időre bárkiből lehet egészségügyi szakdolgozó: az Árkád Szegedben 26 szakmairányt lehet kipróbálni magas hűségű szimulátorokkal. Az egészségügyi pályaorientációs expóra péntek estig várják az érdeklődőket.

Timár Kriszta

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Az egészségügy sztárjai címmel az egészségügyi szakképzésben és a felsőoktatásban elérhető képzési kínálatot bemutató interaktív, élményalapú vármegyei pályaorientációs expót szervezett az Árkád Szegedben. A kétnapos programra előzetesen háromszázan regisztráltak, de várták azokat az érdeklődőket is, akiknek a bevásárlóközpontban járva keltette fel a figyelmét a rendezvény.

egészségügyi pályaorientáció, szakképzés, felsőoktatás, Szeged
Élethű szimulátorokon lehet kipróbálni a különböző egészségügyi szakmákat. Fotó: Karnok Csaba

Képzések, élményszerűen bemutatva

– A kamara egyik kiemelt feladata a pályaorientáció segítése, az ágazat népszerűsítése. Ez a vármegyei expó is ezt a célt szolgálja – mondta el Oláh András, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szakképzési igazgatója. Mint mondta, igyekeztek a legszélesebb módon bemutatni az egészségügyi szakképzést és felsőoktatást. – Nagy az érdeklődés az egészségügyi képzések iránt, melyek hazánkban magas szintűek, és az ágazat is nagyon várja a végzetteket, akiknek stabil elhelyezkedést tud garantálni – tette hozzá.

Az Árkád legalsó szintjén 150 négyzetméteren rendeztek be bemutatkozó helyszíneket, ahol magas hűségű szimulátorokkal, orvostechnikai eszközökkel, élményalapú bemutatókat tartanak. Összesen 26 szakmairányt lehet megismerni: a pályaválasztás előtt álló fiatalok beleláthatnak például a fogászati asszisztens, védőnő, dietetikus, ápoló vagy éppen gyógytornász munkájába. 

Néhány órára bárkiből lehet egészségügyi szakdolgozó

– A cél az volt, hogy a szimulátoroknak köszönhetően szinte élőben ki lehessen próbálni különböző szituációkat. Vizsgálhatnak ágyban fekvő beteget, pelenkázhatnak csecsemőt, kipróbálhatják az öregségi szimulátort, varrhatnak sebet, keverhetnek krémet vagy megtanulhatják a helyes fog- és ínyápolás módszertanát – sorolta a főszervező Csoma Zsanett, a SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika osztályvezető egyetemi docense, aki egyben az SZTE Egészségtudományi és Szociális képzési Karának Általános Dékánhelyettese. Hozzátette, a rendezvény során a fő célkitűzésük az, hogy minél inkább bemutattassuk az egészségügyi szakdolgozói ágazatok szépségét és sokszínűségét az általános és a középiskolás fiatalok számára.

Tóth-Molnár Edit, a SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar dékánja úgy fogalmazott, jó képet ad ez a rendezvény arról, hogy a magyar egészségügyi oktatás technikailag milyen jól felszerelt. – Itt élményeket szerezhetnek a fiatalok ezekkel a munkákkal kapcsolatban és remélhetőleg ennek köszönhetően felébred bennük a vágy, hogy a nehézségek ellenére is ezt a pályát válasszák. Ez pedig nagyon fontos, mert az egészségügy jövője a magasan kvalifikált szakszemélyzeten múlik – mondta.

Nem csak a lányoknak volt hasznos

Csütörtök délelőtt az Arany János Általános Iskola hetedikesei járták végig a standokat. – Eddig is ápoló akartam lenni, de most már biztos, hogy ebben az irányban tanulok tovább, mert nagyon tetszik – mesélte Szélpál Eliza Jázmin. De nem ő volt az egyetlen, aki talált itt kedvére valót: Pesztránszki Laura például fogorvosnak készül, ő is sokat megtudhatott erről a szakterületről. Sőt, a fiúk is megtalálhatták az őket érdeklő témákat. – A műszeres betegvizsgálat az tetszett. Meg az erőemelő és a mikroszkóp – sorolta Fodor Levente.

A rendezvény megszervezésében együttműködő partnereként az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatóság, a Magyar Ápolástudományi Társaság és az SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola is részt vesz. Az érdeklődőket még pénteken is várják az Árkád Szegedben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában