Érzik, hogy hűl a levegő, behúzódnak

2 órája

Poloska lehet mindenütt, vizsgálja át a házát!

Idén sem ússzuk meg poloskainvázió nélkül. Többféle kárt is okozhatnak, és sajnos nem tudunk örökre megszabadulni tőlük. A téli időszak viszont alkalmas arra, hogy máris tervezzük, mit ültetünk a kertünkbe tavasszal. Vannak növények, amik taszítják ezeket a büdösbögarakat. Például a poloska irtózik a fokhagymától, mint a mesebeli boszorkányok.

Kovács Erika

– Az előrejelzések alapján és látva az egyedszámokat, sajnos kijelenthetjük, hogy jelentős poloskainvázióra számítunk. Poloska volt, van és lesz és nagyon nehéz védekezni ellenük, de vannak praktikák – mondta Sipos József növényorvos.

poloska, levél, büdösbogár
A poloska ilyenkor ősszel előszeretettel húzódik ablakrésekbe vagy a cserepes virágaink közelébe. Fotó: Shutterstock
Fotó: FedeLag

Érzik, hogy hűl a levegő, behúzódnak

A poloskák érzik az időjárás változását. A természetes élőhelyükről szép lassan húzódnak be, védett helyet keresnek a hideggel szemben. Kint szűkül a tápanyagforrásuk is. Sipos gazdától megtudtuk, a poloskák olyan helyet keresnek bent a lakásban, ami nyugalmas, például ablakrésekbe, szekrényrésekbe, dobozokba költöznek, ahol nincs erős fény, és kiegyenlített a hőmérséklet.

Mély hangú zúgás jelzi, hogy bejöttek

– Sokszor csak arról vesszük észre, hogy poloska van a lakásunkban, hogy mély hangot ad ki repülés közben, nem úgy döngicsél, mint egy légy. Hogy hogyan jönnek be? A nyitva hagyott ajtókon, ablakokon keresztül, de behozhatjuk akár dobozokkal, szatyrokkal, zöldséggel, vagy a kertben nyaralt szobanövényeikkel. Sokan jártak már úgy, hogy az udvaron kiteregetett ruhákkal „szedték be” a poloskákat is – sorolta Sipos gazda.

A poloska népi neve büdösbogár

A poloska szaganyag kibocsátásával védekezik, nem hiba nevezik a köznyelvben büdösbogárnak, ezért puszta kézzel ne fogjuk meg, mert sokáig bűzlik majd a kezünk.

Sipos gazda jó tanácsa, hogy ne hagyjunk a kertben növényi részeket, mert azok alatt szívesen telel a poloska. Márpedig ha kevesebb a téli búvóhely, kevesebb nőstény vészeli át a hideget. A jövőre nézve pedig azt tanácsolta, ültessünk a kertünkbe olyan növényeket, amelyek taszítják a büdösbogarakat, például mentát, macskamentát, fokhagymát, gilisztaűző varádicsot, vagyis mezei mimózát. Még nem késő sárga ragacsos lapokat kihelyezni, az is „összegyűjti” a sok kellemetlenséget okozó bogarakat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában