Helyi kultúra

2024.08.09. 13:11

Erős évet zárt a THEALTER Fesztivál

Hét nap alatt hét helyszínen 25 különböző produkciót láthattak a THEALTER Fesztivál nézői. Balog József, a szervező MASZK Egyesület elnöke a tragikus női sorsokat, a dühöt és a döntést emelte ki az előadásokat összefűző kapcsokként fesztivál-összegzésében.

Koós Kata

Fotó: thealterphoto2024

Magyarország 52 kisebb-nagyobb településéről, valamint a határon túlról, három országból érkeztek nézők a július 27. és augusztus 2. között lezajlott THEALTER Fesztiválra, hogy megismerjék a független színházcsinálók legújabb generációjának tagjait – tájékoztatott a szervező MASZK Egyesület. 

THEALTER
Az egyik legkülönlegesebb produkció Kocsonya Zsófi Örökölt bors című, főzés alapú közösségi színházi előadása volt idén. Fotó: thealterphoto2024 

A fesztivál nyitónapján egy ősbemutatót és egy nemzetközi együttműködésben készült helyspecifikus előadást mutattak be, de a műsorban szerepeltek klasszikus irodalmi művek adaptációi, báb- és táncszínházi előadások, VR-szemüveges szellemidézés, séta-, részvételi és főzés alapú közösségi színház is. Hét nap alatt hét helyszínen 25 különböző produkciót láthattak a nézők, amelyek közül sokban aktív szereplőként közreműködött a közönség.

Van Lázár Ervin, Móricz, Kertész, Mariella Mehr. Talán a Svájcban született roma írónő kevésbé ismert, mint Árvácska. Köves Gyuri, aki kettőjüktől eltérően, nem volt árva. Szerető család. Aztán KZ láger, 15 évesen. A lányoknak kevesebb szerencséjük volt. Bocs, mondom, kevesebb szerencséjük, mint Köves Gyurinak. Kora gyermekkoruktól éheztették, erőszakolták, verték, égették, elektrosokkolták, intézetbe zárták, tanyára adták, éheztették, erőszakolták – és a végtelenig, tovább – őket. A másik a düh. Mi írtuk, a mi életünk. Vagyis a tiétek. Is. Harag, düh. Előadásról előadásra. A harmadik a döntés. Megkérnek minket, nézőket, hogy döntsünk. Mondjuk el, mit gondolunk, mit érzünk. Mit? Mit? Mit? Molnár Csabáék tánca csapdába csal, hurrá, Fehér Feriék meg felrobbantják a Zsinát. Bravó! Bocs, annyi, de annyi remek férfi színésznő és női színésznő. Eléneklik, elmozogják, elmondják. A magukét

 – összegzett Balog József, a MASZK Egyesület elnöke. 

THEALTER
Fotó: thealterphoto2024 

Proics Lilla színikritikus, Jászay Tamás mellett a Kritikus szekció társműsorvezetője nagyra értékelte, hogy a fesztivál állva tud maradni a nehezedő körülmények között is. 

Az idei program már a szívósan túlélő függetlenek fesztiválja, akik közt történetesen több a hazai csapat, mint a külföldi. Már van egy olyan társadalmilag elkötelezett, a működésben is tudatosan, értékalapon orientálódó, jellemzően fiatalok alkotta közeg, akiknek a THEALTER a fesztiválja lett. Az ő munkáik megerősítették és újrateremtették azokat a minden fennhéjázástól mentes színházi nyelveket, amelyek már maguk mögött hagyták az idillinek látszó polgári színházat, és autonóm módon jelennek meg a szélesebb közönség számára is

 – fogalmazott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában