Helyi kultúra

2024.01.18. 11:02

Gyászfeldolgozás bábokkal

Koós Kata

Kiss Ágnes igazgató, bábterapeuta.

Fotó: Kellerami

Újra megnyílik a Kövér Béla Bábszínház nagyterme a felnőtt közönség előtt január 22-én, hétfőn 19 órakor a Hány éves a kapitány? elnevezésű programsorozat keretében. Ezúttal a társulat saját, A Szemüveges Szirén című előadása lesz megtekinthető. A Dunajcsik Mátyás mesekönyvéből bábszínpadra adaptált produkció a magyar kultúra napján kerül színre, az előadást követően pedig Mezey Eszter gyászfeldolgozás módszer specialistával Kiss Ágnes igazgató, bábterapeuta, szociális munkás beszélget a darabra reflektálva.

Fontos missziója a bábszínháznak, hogy létrehozzon szociálisan érzékenyítő előadásokat – fogalmaztak az intézmény közleményében. Az előző évadban a Mara és a pillangófül című darab témája a bullying volt. A Szemüveges Szirén pedig több aspektusból mutatja meg a gyász különböző stádiumait, hogy hogyan is lehet feldolgozni valakinek az elvesztését, hogyan állunk hozzá, hol vannak bennünk az elakadások.

Az előadás művészeti képekben, metaforákban is megjeleníti a halál témakörét, de sokféle erényt és jó tulajdonságot is felcsillant. Megjelenik benne a természet közelsége és szeretete, illetve sok benne a humor. Dunajcsik Mátyás A Szemüveg Szirén meséjét bábszínpadra alkalmazta Schneider Jankó, a bábokat fia, Berzsián gyerekrajzai alapján tervezték. Zenéjét Csernák Zoltán Samu állította össze az író által a kötetben ajánlott jazz-zenék alapján.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában