Hit és kitartás

3 órája

Zelei György 4600 kilométeres zarándoklata

A Kisteleken élő, Balástyán dolgozó Zelei György rekordok könyvébe illő zarándoklatot teljesített: Lisszabontól hazáig 4600 kilométert gyalogolt, érintve több Mária-kegyhelyet, búcsújáró célpontot, mint Lourdes és Fatima. A Zelei György balástyai falunapokra érkezett haza, ahol már a kapitánysági vasútállomáson köszöntötték. Lapunknak azt nyilatkozta: ennél hosszabb „kirándulást” már nem tud elképzelni, ez volt a legtöbb, amit vállalhatott, hat hónap kellett hozzá.

Imre Péter

A Kisteleken élő, Balástyán dolgozó karosszérialakatossal nem először találkozhatnak olvasóink, legutóbb 2022-ben írtunk róla, Zelei György amikor elmesélte, fájó térdeit gyaloglással gyógyította. A kúra nagyon jól sikerült, a „séta” életformája lett: járt az El Caminón, a Mária úton, teljesítette az Országos Kékkört, vagyis a három Kéktúra útvonalat, szeptember 28-án, szombaton pedig 4600 kilométeres zarándoklatról tért haza Lisszabonból. Előbb Balástyára érkezett meg, ahol várták és fogadták a kapitánysági vasútállomásnál, a hálaadó szentmise – ahol barátjától, a vértessomlói Batin Pétertől fatimai Mária-szobrot kapott ajándékba – után a falunapokon, másnap Kisteleken köszöntötték hálaadó misével és díszoklevéllel.

Zelei György, zarándoklat,camino, Kistelek
Zelei György kisteleki otthonában az ajándékba kapott fatimai Mária-szoborral és más, vallásos témájú műtárgyakkal. Fotó: Imre Péter

Zelei György nyugdíjba gyalogolt

– Aktív dolgozó voltam a zarándoklat kezdetén és nyugdíjasként tértem haza, ugyanis az út alatt, szeptember 3-án lettem 65 éves – kezdte történetét kisteleki otthonában a vallásos, rendszeresen templomba járó Zelei György. Hozzátette: nem a megérdemelt pihenés következik, dolgozik tovább a fiával közös balástyai műhelyben. 

Nekem a munka játék, de nincs mindig kedvem játszani. Viszont muszáj. Egy vállalkozó soha nem hagyhatja abba a munkát, mert a nyugdíj mellett kell a bevétel, ezért valószínű, hogy életem végéig dolgozni fogok, csak mindig kicsit kevesebbet, amennyit tudok, bírok 

– jelentette ki.

Zelei György, zarándoklat,camino, Kistelek
Zelei György az egyik lepecsételt zarándokútlevelet mutatja.

A kezdetek

Zelei György hét éve – mint már említettük –, fájós térdei miatt kezdett gyalogolni, és erre a gyógymódra barátja, Sutka Antal vette rá. Először zarándoklatként elsétáltak Szegedről a kilenc kilométerre fekvő Deszkre, amit a dóm plébánosa szervezett. Már ekkor érlelődött benne egy hosszabb táv teljesítése, és kapóra jött, hogy Szabó Tamás, a Mária Rádió elnöke is szervezett ilyeneket, például Santiago de Compostelába, ami legalább 900 kilométeres kihívás. A tétet emelve következett az 1600 kilométeres Mária Út, majd 2 esztendeje a 2580 kilométeres Országos Kékkör, utóbbi száz napja alatt tíz kilót fogyott.

Most erre is jobban ügyeltem, a felkészülés része volt, hogy igyekeztem felhizlalni, megerősíteni magam, és az út során az ételre nem sajnáltam a pénzt, mert jó kondiban kellett lennem. Az eredmény, hogy a hat hónap alatt csak kilenc kilót adtam le, 73 kilóval indultam és 64-gyel érkeztem meg 

– újságolta.

Márciusban repült Lisszabonba

– Elhatároztam, fordítva teljesítem az európai Caminót, ami Budapesten a 0 kilométerkőtől indul és a spanyol Santiago de Composteláig tart, viszont nehezítette a dolgomat, hogy visszafelé nincsenek jelzések. Március 24-én repülten Lisszabonba és másnap kezdtem meg a zarándoklatot. Célul tűztem ki, hogy felkeresem a Mária-jelenések helyeit, a már említetten kívül Fatimát és Lourdes-ot, sikerült és utam során sok városon, falun, hegyen-völgyön haladtam át, érintve óceánt, tengert, folyót patakot és hat országot, Portugáliát, Spanyolországot, Franciaországot, Olaszországot, Szlovéniát és természetesen Magyarországot – adott először távirati stílusú tájékoztatást útjáról Gyuri. Tegyük hozzá: többet teljesített mint az európai Camino, összesen hét klasszikus Camino-távot tett meg.

– Azért, hogy megérkezhessek gyalog Santiagóba, megcsináltam a portugál El Caminót Lisszabonból Santiagóba, majd Santiago Muxia Finisterréből, a fantasztikusan szép óceánpartról – sziklás, hegyes, messzire ellátni – vissza gyalog Santiagóig a zarándoklatot, így kétszer érintettem Santiago de Compostellát. Utána Santiagóból indultam hazafelé, de nem a Camino Frances útvonalat választva, amit már hat éve teljesítettem, hanem a Camino Nortét, ami Spanyolország északi óceáni partján vezet végig és a francia Bayonne-nál ér véget. Szlovénián a kitűzött Jakobova poton, Magyarországon a Via Pannónián haladtam – részletezte Zelei György.

Életképek, érdekességek

Spanyolországban és Portugáliában nem szabad táborozni, kempingezni, ezért sátrát – végig ez volt az állandó, a tuti szállása – ott verte fel, ahol nem látta, nem láthatta senki, például bozótosokban, de templomoknál kialakított zarándok, caminós szállásokon is töltött pár éjszakát. Ilyen helyekre betérve tudott mosdani, és az önkiszolgáló mosodákban ruháját is kimoshatta, 40 perc alatt, 5-6 euróért. Az úton mindössze négy napot pihent. 

Először azért álltam meg, mert fájt a lábam és az orvos azt mondta, legalább egy hetet pihentetni kellene, egy nap lett belőle. A másik három nap a zuhogó eső miatt volt, egy Lourdes-ban, kettő itthon ért 

– emlékezett.

Zelei György, zarándoklat, camino, Kistelek
A balástyai templomban a hazatérésének örömére tartott hálaadó szentmisén fiával, annak feleségével és a három unokával. Fotó: Imre Péter

– A legdrágább az élet Franciaországban és Olaszországban volt, ellenpélda Portugália, ahol egy komplett menü desszerttel, vízzel vagy borral 10-12 euróba került. Napi átlagban, mindennel együtt 18-20 eurót költöttem, de az óceánparti ebédet nem hagyhattam ki, az 30 eurót kóstált. Általában levesporokon és főtt ételes konzerveken éltem, utóbbit hidegen fogyasztottam, mert nem vittem magammal melegítőt. Érdekes, hogy Szlovéniában a kisebb falvakban, amiket érintettem, nem volt kifőzde se, nemhogy étterem – idézte fel Zelei György. Azt is elmondta, az útra egy-egy túracipőt és túraszandált vitt, amikkel naponta 30-32 kilométert gyalogolt, a vége felé ez 20-22 kilométerre csökkent, átlagban 20 kilós hátizsákot cipelt.

Folytatás?

Mindig többre és többre vágytam, de nem lesz következő, ennél hosszabbat már nem tudok elképzelni. Ez is hat hónapig tartott, tavasszal indultam és őszre értem haza, a nagyobb táv már belenyúlna télbe, a hideget pedig nem bírom, nem szeretem 

indokolta elhatározását Zelei György, elárulva: kisebb, rövidebb túrát még biztosan vállal. És teljesít is naponta, hiszen Kistelekről a balástyai műhelyhez vagy biciklivel teszi meg az utat 20-25 perc, vagy gyalog 60-75 perc alatt.

Kanadai követő

Bayonne-ban is eltöltött egy éjszakát, a zarándokszálláson nyolcan voltak, és bár Zelei György nem beszél idegen nyelvet, mégis megértette magát a többiekkel. Az El Camino kezdetén járó fiatal kanadai nő, Elsa LaFrance faggatta, és amikor elmondta, hogy ő hétszer annyit, hét camino-távot teljesít majd az útja végére, ettől – ahogy hősünk fogalmazott – teljesen elájultak zarándoktársai. Különösen, hogy ezt naponta egy 20 kilós hátizsákkal teszi. Elsa a követője lett, Facebookon figyelte hol tart, éppen merre jár és többször írt neki üzenetet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában