Orvosprofesszor

3 órája

Bene Ferenc emlékművénél helyeztek el koszorút a mindszenti képviselők

Neves orvosprofesszorra emlékeztek Mindszenten. Bene Ferenc a település szülötte.

Kovács Erika

Bene Ferenc belgyógyász Mindszenten született 1775. október 10-én. Bécsi és pesti egyetemi tanulmányai végeztével 1798-ban avatták doktorrá Pesten. 

Bene Ferenc, orvosprofesszor, Mindszernt
Bene Ferenc emlékműve az egészségház udvarán található, ott helyezték el az önkormányzat koszorúját a képviselők. Fotó: Mindszent önkormányzata 

Megpróbálta a himlőoltást rendszeresíteni

Bene Ferenc 1803-1840 között tanított a pesti egyetem orvosi karán. 1806-ban Pest város főorvosa és az ottani városi kórház igazgatója lett. 1831-ban az MTA rendes tagjává választotta. Ösztöndíjjal segítette az orvoshallgatókat. 1801. augusztus 27-én a himlőoltást tökéletesítve ő alkalmazta azt először Magyarországon, és megpróbálta rendszeresíteni. 1803-1828 között rendszeresen tartott a himlőoltásról előadásokat a pesti orvoshallgatóknak. 1841-ben nyugdíjba vonult, 1858-ban hunyt el Pesten. 

A fia a tetszhalált kutatta

Fia, ifjabb Bene Ferenc a tetszhalált kutatta, dédunokája, Sebestyén Gyula a hazai mellkassebészet megalapítója volt – közölte Gémes László, Mindszent polgármestere. 

Bene Ferenc emlékműve az egészségház udvarán található

A neves, mindszenti születésű orvosprofesszor születése évfordulója alkalmából a képviselő-testület és Ávéd János, a település egyik háziorvosa és munkatársai megkoszorúzták a Mindszent egészségházának udvarán lévő emlékművét. A lépcsős műkő talapzaton ferde tömbön található a márványtábla, amin Bene Ferenc nagy méretű réz dombormű portréja látható. A domborművet Dér István képzőművész készítette, az emlékművet a professzor születésének 200. évfordulójára avatták fel. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában