Radnóti-emlékséta

3 órája

Radnóti Miklós nyomában jártak a szegedi diákok – galériával, videóval

Diákok sokasága szavalta együtt a Móra Ferenc Múzeum előtt Radnóti Nem tudhatom című versét szerdán. A Radnóti Miklós emlékséta azokat a helyszíneke érintette, ahol a költőóriás maga is gyakran megfordult ötéves szegedi tartózkodása során.

Koós Kata

Első alkalommal szervezte meg az Őszi Kulturális Fesztivál programjaként a Radnóti-emléksétát a Radnóti Miklós Gimnázium és a Szegedi Tudományegyetem szerdán. Indulás előtt a gimnázium ének- és zenekara Radnóti Bájoló című megzenésített versének előadásával hangolta a népes, többségében diákokból álló menetet a belvárosi gyaloglásra. 

Radnóti, emlék, séta, Szeged
A népes diáksereg Péter Lea Latinovits-díjas versmondóval együtt szavalta el Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét a múzeum előtt. Fotó: Karnok Csaba

Versvándor vezette a menetet

Nagy Anett igazgató elmondta, a gimnázium csaknem 75 éve viseli a költőóriás nevét, akinek tiszteletére emlékkövet állíttattak, és már többször ellátogattak az erőltetett menet kezdő- és végpontjára, Borra és Abdára. Az egyik utazás alkalmával ismerkedtek meg Tóth Péter Lóránt versvándorral, aki a szegedi Radnóti-emlékséta kezdeményezője volt, és maga vezette a szerdai emlékmenetet.

– Nagyon nagy bizalmam van a mai generációban. Hogy 20-30 év múlva milyen lesz a világ, arról én már nem tehetek, de ti igen. Eljött az az idő, amikor az embernek rá kell jönnie arra, hogy mi az, amit hozzá tud tenni az élethez, hogyan tud egy pici gyertyaláng lenni. Radnótinak az volt a lehetősége arra, hogy gyertyát gyújtson a sötétségben, hogy verseket írt. Neked mi a lehetőséged arra, hogy picit megváloztasd ezt a világot? – tette fel a kérdést útravalóul a fiataloknak a versvándor. 

Lobogó fáklyaként őrzik Radnóti Miklós örökségét

Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója úgy fogalmazott, hogy a Radnóti-gimnázium közössége azonosult azzal a szellemi örökséggel, amelyet a költő hátrahagyott, az elődök által gyújtott gyertyák lángját lobogó fáklyaként őrzi. Hangsúlyozta, hogy a mai fiatalokra figyelnünk kell, és tanulnunk kell tőlük. 

– Ha a régi nagy költők versét énekben, megzenésítve halljuk, ha a művészetek nyelvén rezegtetjük az emberi lélek hálóját, akkor azt gondolom, generációtól függetlenül mindenki lelke érti a közvetített művészeti értéket – fogalmazott.

Diákok sokasága szavalt együtt

A menet második állomása a Móra Ferenc Múzeum volt, ahol a népes diáksereg Péter Lea Latinovits-díjas versmondóval együtt szavalta el Radnóti Nem tudhatom című versét a közgyűjtemény patinás lépcsőjén gigantikus kórusként felsorakozva.

Majd Monostori András idegenvezető ismertette a fiatalokkal, hogy az emlékmenet által érintett, további helyszínek hogyan kötődnek a költőóriáshoz, aki 1930 és 1934 között tanult Szegeden, a hajdani Ferenc József Tudományegyetemen magyar-francia szakon. Minden vasárnap délután ötkor a zsidó menza épületében vett részt zenés irodalmi teadélutánon. Első albérlete a Széchenyi téri Jerney ház egyik ablaktalan lakásában volt. Tamási Áron erdélyi íróval 1931 novemberében találkozott a szegedi városházán, összebarátkoztak, majd hajnalig járták a kiskocsmákat. Későbbi feleségének, Gyarmati Fanninak küldött egyik levelében megírta, hogy együtt iszogattak, füstöltek és szidták az öregeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában