Megemlékezést tartottak

2 órája

Krisztina nővér lett a Karolina Iskola udvarának őrzőangyala

Virágos udvar viseli immár a nyáron elhunyt Vargacz M. Krisztina Boldogasszony iskolanővér nevét. A Karolina Iskola első igazgatójának emléke előtt tisztelegtek szerdán.

Koós Kata

Egykori kollégái, mára felnőtté érett hajdani kisdiákjai és szüleik tisztelegtek Vargacz M. Krisztina Boldogasszony iskolanővér emléke előtt szerdán, aki a rendszerváltás után harmadmagával újraszervezte az iskolanővérek szegedi iskoláját. Munkásságáért megkapta a Magyar Arany Érdemkeresztet, majd 2023-ban a Pro Schola Carolinae Díjat. A Karolina Iskola első igazgatója idén június végén 75 évesen, szerzetességének 55. évében hunyt el.

Krisztina nővér, Karolina iskola, avatás, udvar
Kondé Lajos, a Dóm plébánosa szentelte meg Krisztina nővér udvarát a Karolina Iskolában. Fotó: Karnok Csaba

Krisztina nővér egy volt az őrzőangyalok közül

A megemlékezés szentmisével kezdődött az alsóvárosi templomban, amelyet Kondé Lajos pasztorális püspöki helynök, a Dóm plébánosa celebrált éppen a szent őrzőangyalok emléknapján. 

A mai ünnep arra hív minket, hogy legyünk mi is egymásnak őrzőangyalai. Mert szeretni valakit elsősorban azt jeleni, hogy elősegítem útjának kibontakozását, szolgálom boldogságát, biztonságát. Isten őrangyalokat rendelt mellénk. Szülőket gyermekeik mellé, tanárokat a diákok mellé, Krisztina nővért a szegedi gyermekek és szülők mellé. Őrzőangyala volt az iskolának, jót akart, eligazított, segített gondoskodó szeretetével 

– mondta a plébános. 

A Karolina Iskola virágos udvara viseli nevét

A szentmisét névadó ünnepség követte a Karolina Iskolában. Mezeyné Szatmári Tímea főigazgató elmondta, hogy az iskola jelenlegi pedagóguskara hozta meg a döntést, hogy az intézmény virágos udvara viselje a szeretett, első igazgató nevét, aki különösen szerette a virágokat. Krisztina nővér udvarát Kondé Lajos szentelte meg, hogy békesség, tartós egészség, derű, termékeny szeretet, örökös boldogság és isteni áldás hassa át a helyet és annak minden használóját.

Krisztina nővér, Karolina iskola, avatás, udvar
Fotó: Karnok Csaba

Poraiból támasztotta fel az iskolát 

Az iskola mindenkori szülője nevében Balogh Elemér jogtörténész, volt alkotmányjogász idézte fel Krisztina nővér alakját, különleges személyiségét. 

– Mindig nagyon összeszedett volt, koncentrált, és mindig ott bujkált az arcán az a pici, huncut mosoly. Akik megérhettük a gondviselés kegyelméből, hogy közelről ismerhettük, egy rendkívüli személyiséget ismerhettünk meg, akiben óriási vonzó erő volt. Az ilyen emberekre találták ki azt a kifejezést, hogy küldetéstudattal bír – mondta, majd rámutatott a matematika-fizika szakon végzett első igazgató racionalitására, gondosan felépített cselekvési programjára. Ahogy fogalmazott, ez a racionalitás át volt szőve egy mosolygós, lelki dimenzióval, amely az embert rabul ejtette. A tétlenséget nem ismerte, és környezete számára is mindig talált új, értékteremtő feladatot. 

Másféle egyéniség nem hiszem, hogy ezt az iskolát fel tudta volna támasztani poraiból. Az Úristen mindenkinél jobban tudta, hogy kit kell ideküldeni 

– jegyezte meg Balogh Elemér.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában