Szerencsés utat

2 órája

Roma egyetemisták alkotásaiból nyílt kiállítás Szegváron

Bachtálo Drom! vagyis Szerencsés utat címmel nyílt a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium hallgatóinak irodalmi és képzőművészeti alkotásaiból kiállítás Szegváron, a Károlyi kastélyban, amit október 15-ig lehet megtekinteni. Mészáros Ferenc igazgató hangsúlyozta, fontosnak tartják, hogy a roma egyetemisták erős identitású, új szemléletű, magasan képzett roma értelmiséggé váljanak.

Kovács Erika

Az igazgató kiemelte, a roma egyetemisták, amellett, hogy a választott szakmájukat tanulják az egyetemen, a szakkollégium égisze alatt belső képzési programon is részt vesznek.

roma, egyetemista, kiállítás, szegvár
A tehetséges roma egyetemisták irodalmi és képzőművészeti alkotásaikat mutatják be a kastélyban lévő tárlaton. Fotó: Kovács Erika

Roma egyetemisták tehetséggondozásával foglalkoznak

A kiállítás témája „Identitás és Isten”. Kilenc hallgató, Bokor Máté Alexandrin, Tatár Éva, Farkas György, Oszlács Diána Dóra, Kovács Edvard, Karácsonyi Maja, Pataki Katalin, Salamon Geiger Zoé és Szabó Roland mutatkozott be alkotásaival a szegvári kastélyban.

– A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumban 2012-től, vagyis 12 éve foglalkozunk roma és hátrányos helyzetű egyetemista fiatalok tehetséggondozásával. Az elmúlt tizenkét évben száznyolcvanan vettek részt a programban. A fiataljaink egyetemre járnak, választott szakmájukat tanulják. Orvosoknak, jogászoknak, közgazdászoknak, tanároknak készülnek. Tanulmányaik mellett a szakkollégiumban egy részük együtt is lakik, emellett egy belső képzési programban is részt vesznek – mondta Mészáros Ferenc.

SZKRSZ-ből „Szokeresz”

Kiemelte, tizenkét éve nem volt túl nehéz meglátni, hogy ha néhány magánhangzóval kiegészítik a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium intézménynév kezdőbetűit, akkor egy cigány lovári kifejezést kapnak, így lett az SZKRSZ-ből „Szokeresz”.

– Amellett, hogy országszerte „Szokeresz”-ként ismerik szakkollégiumunkat, ez a kifejezés magyarul annyit jelent, hogy „Mit teszel?”. Ez a szó programadónkká is vált. Arra biztatjuk a fiataljainkat, hogy tegyenek, aktívan vegyenek részt a körülöttük lévő világ alakításában, formálásában.

Négy alappillér

Mészáros Ferenc leszögezte, a szakkollégium keresztény értékrendek mentén szerveződő roma specifikus szakmai közösség, aminek négy alappillére van, a keresztény értékek, az identitás, a szakmai igényesség és negyedikként az, hogy az első három alappillért közösségben éljék meg .

Az igazgató hangsúlyozta, fontosnak tartják, hogy erős identitású, új szemléletű, magasan képzett roma értelmiség formálódjon a szakkollégiumban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában