Kezdődik az évad

2 órája

Ha lúd, legyen kövér! – évadot kezd a bábszínház

A szegedi Kövér Béla Bábszínház október 6-án, vasárnap 11 órakor kezdi az évadot a Ha lúd, legyen kövér! című előadás premierjével. A produkciót a szerdai sajtótájékoztatón mutatták be.

Imre Péter Géza

Elsötétült a nézőtér, a színpadra megérkeztek a díszletek, a szereplők, és a Ha lúd, legyen kövér! című mese első jelenetével kezdődött a darab premierjéről szóló sajtótájékoztató. A műsorban, a plakáton 4 éves kortól ajánlják, tény elmúltam már annyi, jól szórakoztam, bár gyanítom nem a 59-ik éve felé cammogó újságírót tekinti a társulat célközönségnek.

Kövér Béla, báb, bábelőadás,bábszínház, Schneider Jankó
A bábelőadás első jelenetével kezdődött a sajtótájékoztató. Fotó: Karnok Csaba

Az új bemutatókról már az évadnyitó társulati ülésen szóltak, elsőként említve az először október 6-án 11 órától műsorra tűzött lengyel Marta Gusniowska Ha lúd, legyen kövér! című meséjét. A darabot a szerző bábokra, bábszínházra írta, utána született meg a szintén sikeres könyv. Az ízelítőnek szánt első jelenet után Kiss Ágnes igazgató elmondta, azzal ajánlották neki a sztorit, hogy szinte Szegedre írták, ő pedig „megkínálta” a lehetőséggel Schneider Jankó rendezőt, akinek nagyon megtetszett a darab. Pedig a címszereplő szárnyas inkább sovány, viszont – talán ezért is – depressziós költőnek definiálja magát – mondta el róla a rendező, aki a szövegkönyvet is írta. – Közben hallottam színészeink hangját, rájuk írtam a szerepeket – árulta el. A produkciót Ágoston Béla zenéje teszi teljessé.

A történetről csak annyit: mikor a Róka betört a tyúkólba, nem sejthette, hogy egy életunt libával találkozik, aki nem csak fenekestül felforgatja addigi tyúklopó életét, de vele együtt ismeri meg több erdőlakó életének az értelmét, és mindketten barátságokra és boldogságra találnak. Mulatságos, érdekes, révbe ért karakterek elevenednek meg, a kempingezést kedvelő medvével és az evezést szerető vidrával.

– Amikor felkértek a szerepre, meglepődtem, örültem és kétségbeestem, utóbbi aztán elmúlt, mert Szegedre érkezésem előtt beugorhattam egy bábos produkcióba – mondta el Kiss Ágnes igazgató kérésére a vajdaságból érkezett, klasszikus színészi pályára készülő, a Rókát megszemélyesítő Kőműves Csaba Bence. Azzal folytatta, ez a második báb, amivel dolgozik, figyelte a többieket, miként mozgatják sajátjaikat, „loptam tőlük” – jelentette ki. Megdicsérte Schneider Jankó direktort is, hogy mindig azt kereste, ami színészeknek is jó, természetes, és sok ötletet el- és befogadott tőlük.

Nekem az a fontos, hogy együtt játszunk, mert kizárólag egy fogaskerék vagyok a gépezetben – reagált a rendező. Az első előadás vasárnap 11 órakor kezdődik, kedvcsinálóként a Facebookon több vicces videót láthatnak az érdeklődők 

– ajánlotta Kiss Ágnes bábművész, igazgató.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában