Irány a mozi

3 órája

Hamarosan kezdődik a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Szinvonalas programja lesz az idei filmfesztiválnak is.

Suki Zoltán

Október 8-ától 12-ig rendezik meg a szegedi Belvárosi Moziban a nyolcadik Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált. A műsort Szilágyi Zsófia Január 2. című filmjének közönségtalálkozóval egybekötött vetítése nyitja. A rendező nagyjátékfilmje, az Egy nap többek között megjárta a lengyel Camerimaget, de elnyerte a cannes-i filmfesztivál kritikusi nagydíját is – olvasható a szervezők közleményében.

Zsigmond Vilmos, filmfesztivál, kritika, Szeged
Nívós programot hoztak a szervezők Szegedre. Archív fotó: Frank Yvette

A szakmai zsűri elnöke idén is a több mint harminc játékfilmet, televíziós filmet, dokumentumfilmet, rövidfilmet és koncertfilmet jegyző Szabó Gábor, egyetemi tanár, Érdemes Művész lesz. Mellette a rendezőként és forgatókönyvíróként is ismert Hartung Attila, Mécs Mónika producer, illetve Csepeli Eszter operatőr ül majd. A három főből álló kritikusi zsűriben pedig a Szófiai Egyetemen és a Columbia Egyetemen végzett, Mesterházy Lili, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Film- és Médiatudományi Tanszékének vezető oktatója, Szíjártó Imre, és Kovács Gellért filmszerész foglalnak majd helyet.

A nemzetközi versenyprogram és a Magyar Operatőrök Hete mellett a szervezők számos egyéb tematikus vetítéssel, workshopokkal, könyvbemutatóval készülnek. A fesztivál ezúttal két izgalmas beszélgetésre invitálja a filmszerető közönséget: Lénárt András egyetemi oktatóval nemrég megjelent könyvének kapcsán Szabó Gábor beszélget a történelem és a film kapcsolatáról Kovács Gellért filmkritikus moderálása mellett, míg Női szemmel címen Mesterházy Lili filmkritikus női alkotókkal beszélget.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában