Felszámolják a pocokfészket

3 órája

Nagymágocs megvédi az időseket a csalóktól

Nagymágocs közbiztonsága jó, de előfordult, hogy rossz emberek csalással próbálták idős emberek házát megszerezni, vagy illegális lakásfoglalóként pocokfészket csináltak egy ingatlanból. Nagymágocs önkormányzata ezt nem hagyja. Eddig 10 régi házat vásároltak fel, amelyeket szociális bérlakásokká alakítottak át.

Kovács Erika

Nagymágocs képviselő-testülete elhatározta, hogy olyan szociális hálót alakít ki, ami nem merül ki a kedvezményes étkezésben vagy a tanyagondnoki szolgálat fejlesztésében. Több idős nagymágocsi lakos házát is megvédték a csalóktól.

Nagymágocs, önkormányzat, pocok, szemét,
Nagymágocs önkormányzata kitakarítja a „fészekként” emlegetett, illegálisan elfoglalt ház udvarát. Már hetek óta hordják a szemetet. Fotó: Kovács Erika

A polgárőrség és a lakosság szeme rajtuk van

Időnként jöttek a faluba olyanok, akik ki akarták csalni az idős, beteg és rokonoktól távol élő öregek értékeit 

– mondta Szebellédi Endre, Nagymágocs polgármestere. Amikor erre utaló jeleket tapasztaltak, az önkormányzat megkereste a távol lakó hozzátartozókat.

– Volt, hogy a helyi polgárőrséggel és a rendőrséggel karöltve kellett közbelépni. Néhány éve a településre vetődő, vasgyűjtésből és csalásból élő emberek környékeztek meg egy nénit. Rávették, hogy festesse ki velük a házát, ami végösszegként annyi lett, mint amennyit az ingatlan ér. Egy ügyvéddel már a papírokat is előkészítették, hogy írassa rájuk a néni a házat. Felkerestük a távol élő rokonokat. Nem tudták vállalni az idős asszony gondozását, és az ingatlanra sem tartottak igényt majdani örökségként. A történet úgy ért véget, hogy a néni az önkormányzatra íratta az ingatlant, élethosszig tartó haszonélvezettel. Mi tisztességesen felújítottuk a házat, bevezettük a vizet, rendeztük a fűtést, így sokkal jobb körülmények között élhetett az utolsó éveiben – említette meg.

Nagymágocs nem hagyja magukra az időseket

Szebellédi Endre egy másik, évekkel ezelőtti történetet is elmesélt.

Egy idős házaspárra egy helyi, dolgozni nem szerető, de a behízelgéshez jól értő házaspár szállt rá. Ezek a csalók is találtak ügyvédet, aki képes lett volna asszisztálni a ház átíratásához. A szomszédok jelezték a bajt. Ez esetben a kormányhivatalt is be kellett vonni. Addigra a csalók sok mindent eladtak, és a házba már költöztették volna be az új tulajdonosokat. Nem volt egyszerű a megoldás, de meg tudtuk őrizni az autójukat és a házukat is 

– tudtuk meg a polgármestertől.

Szebellédi Endre hangsúlyozta, a céljuk, hogy Nagymágocs élhető és biztonságos maradjon.

– Ahová rossz szándékú emberek teszik be a lábukat, abban az utcában az ingatlanok értéke is csökken, amit aztán ők fillérekért vásárolnának fel. Volt erre példa több településen is – mondta a polgármester.

A „lomi” hegyekben állt az udvaron

Nagymágocson az önkormányzat ezért is vett meg több régi, nem túl jó állapotú házat, nehogy olyanok költözzenek be, akik veszélyt jelentenek a közösségre.

Már tíz ilyen házunk van, amelyeket az önkormányzat felújít, majd szociális alapon kiadjuk, rendes, de nehéz körülmények között élő családoknak 

– jegyezte meg.

Most egy pocokfészket számolnak fel a Kossuth és a Vörösmarty utca kereszteződésében. Eddig 30 köbméter szemetet szállítottak el az udvarról. Ottjártunkkor is dolgoztak az önkormányzat munkatársai az udvar kiürítésén. A „lakók” illegálisan foglalták el az ingatlant, a távol élő tulajdonosok nem is tudtak erről. „Lomiztak”, így gyűlt össze a rengeteg szemét az udvaron, ahol már szinte hemzsegtek a patkányok. Végül a valós tulajdonosok olcsón felajánlották az önkormányzatnak a házat, de a vétellel a szomszéd ház gazdája élt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában