A Lengyel Történelem Nagykövete lett a szegedi levéltárvezető

A Lengyel Történelem Nagykövete díjat vehetett át szerdán Karol Biernacki szegedi történész.

Delmagyar.hu

Karol Biernacki történésznek, Lengyelország szegedi tiszteletbeli konzuljának, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád-Csanád Vármegyei Levéltár igazgatójának adományozták a lengyel Nemzeti Emlékezet Bizottsága Lengyel Történelem Nagykövete nevű díját. Karol Biernacki szerda délután a varsói Lazienki Királyi Park Vízi Palotájában megrendezett ünnepségen vette át az elismerést Karol Polejowskitől, az IPN alelnökétől. 

Lengyel Történelem Nagykövete
Rangos elismerést kapott Karol Biernacki történész. 
Forrás: https://www.facebook.com/lengyelnagykovetseg

Az IPN idén három külföldön élő személyiséget és két külföldi intézményt tüntetett ki a lengyel történelem népszerűsítéséért odaítélt díjjal. Karol Biernackit az IPN „a lengyel történelem rajongójának“ nevezte. Aláhúzták: a történész 40 éve tevékeny a magyarországi lengyel közösségben, ez idő alatt kiállítások és konferenciák szervezője volt. Felidézték azt is, hogy a kitüntetett az egyik fordítója a Witold Pilecki lovassági kapitány auschwitzi jelentése című könyvnek. Pilecki a második világháborús, majd a kommunistaellenes lengyel ellenállás jelképének számít. Kiemelték azt is, hogy Biernacki a lengyel és a magyar nemzet kulturális örökségét ápoló Waclaw Felczak Alapítvány kuratóriumi elnöke. A történész a díj átvételekor mondott beszédében hangsúlyozta: tevékenységével Lengyelország iránti háláját rója le. – Még sok, a lengyel történelmet illető fehér folt van, amelyet tisztázni és magyarázni kell a Lengyelország iránt mély barátságot ápoló magyar nemzetnek – tette hozzá. 

A Lengyel Történelem Nagykövete díjat idén második alkalommal adományozták oda. A kitüntetés egyenes örököse a 2015-2022-ben létező, a Történelem Szemtanúja nevű IPN-díjnak, amelyet 2019-ben Szalai Attila magyar író, politológus, polonista, diplomata, 2020-ban pedig Tischler János diplomata, történész, polonista vett át.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában