Toborzás

3 órája

A haditorna verseny a jövő katonáit csalogatja – galériával videóval

Rescsik Csaba paralimpikon is részt vett a vásárhelyi laktanyában megrendezett Országos Haditorna Verseny vármegyei fordulóján. A résztvevő középiskolások közül sokan talán a jövő katonái lehetnek.

Tábori Szilvia

Az idei párizsi paralimpián sportlövőként versenyző Rescsik Csaba volt a Vásárhelyen megrendezett Országos Haditorna Verseny vármegyei fordulójának egyik meghívott vendége október 25-én, pénteken délelőtt. 

haditorna verseny, vásárhelyi laktanya
Az Országos Haditorna Versenyen egymással és önmagukkal is versenyeztek a vármegyei középiskolások. Fotó: Tábori Szilvia

A fiatal paralimpikon kétéves korában egy balesetben vesztette el mindkét lábát, ám így is több, mint teljes életet él. Azért, hogy megerősítse a felsőtestét, több sportágat is kipróbált: kezdetben ülőröplabdázott, majd a parakajakba is belekóstolt. Végül a sportlövészetben találta meg önmagát a kerekesszékes parasportoló. A fiatal versenyző 18 évesen egy franciaországi kvalifikációs versenyen szerezte meg a Magyar Paralimpiai Csapat első párizsi kvótáját. A 2024-es játékokon összetett puskában ötödik helyen végzett.

Haditorna verseny paralimpikonnal

– A hazámat képviselni egy világversenyen, felemelő érzés. Csakúgy, mint megszólítani a haditornán versenyző fiatalokat és átadni nekik azt, hogy hozzám hasonlóan mennyi mindent kaphatnak a sporttól. Fejlődik az ember kitartása, állóképessége, megtanuljuk mi a valódi fegyelem. És sorolhatnák számos olyan további készséget, amelyet nem csak a sportversenyeken, de a tanulmányok során, a munka világában is kamatoztathat az ember. Fontos tapasztalat, hogy rugalmasan, bármilyen helyzethez alkalmazkodva a maximumot tudjuk nyújtani – nyilatkozta lapunknak Rescsik Csaba a vásárhelyi laktanyában tartott Országos Haditorna Versenyen.  

Diákok ezrei a haditornán

Az idén tizedik alkalommal megrendezett Országos Haditorna Verseny évről évre egyre népszerűbb a fiatalok és a középiskolák körében. Tavaly országosan 260 iskolából 340 csapat 1360 diák vett részt az eseményen. Vannak tanulók, akik évről évre visszatérnek a megmérettetésre. De a verseny történetében arra is volt nem egy példa, hogy egy fiatal a haditorna versenyen találkozott először a magyar honvédséggel, majd tanulmányai befejezése után a katonai pályát választotta. Az október 25-i Csongrád-Csanád vármegyei döntőben 16 csapat versenyzett, köztük vásárhelyi, makói, kisteleki, szegedi, csongrádi és szentesi középiskolásokkal.

Katonai pályára készülnek

– A diákok olyan feladatokkal ismerkedtek, amelyek kitöltik majd mindennapjaikat, ha a katonai hivatást választják – mondta lapunknak Pontyik Pál őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 12. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda irodavezetője.

Nem véletlenül jött el a versenyre Konczik Anna, a Szegedi Baptista Gimnázium és Technikum tanulója. Mint mondta, régóta a katonai pálya iránt érdeklődik, mert foglalkoztatja egy olyan hivatás, ahol mindig kihozhatja magából a maximumot és ez fontos számára. Édesanyjával közösen sportol, rendszeresen edzőteremben fejlesztik erőnlétüket. Iskolatársa, a hét éve kézilabdázó Kőházi Dalma Mira is fontosnak érezte ezt a versenyt, hogy képviseljék iskolájukat.  

Szeretem, megvédem!

A toborzóktól a Szeretem, megvédem! szlogennel elindított tartalékos kampányról is lehetett érdeklődni a sportversenyen: a 18 életévükhöz közelítő, jövőjüket tervező fiatalok, de tanáraik számára is kiemeltem vonzó ajánlati csomagot állított össze a honvédség. A tartalékos katonának jelentkezők többlet pontokat szerezhetnek a felsőoktatási felvételihez, továbbtanulás esetén pályázhatnak ösztöndíjra. A bruttó 150 ezer forintos szerződéskötési díj és az évi bruttó 600 ezer forint rendelkezésre állási díj mellett pedig szolgálat teljesítésük alatt kiemelt illetményt kapnak.

Eredmények: 

  1. helyezett: Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium – Hódmezővásárhely
  2. helyezett: Baptista Gimnázium és Technikum „B” Csapat – Szeged
  3. helyezett: HSZC Eötvös József Szakgimnázium és Szakközépiskola – Hódmezővásárhely
  4. helyezett: Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum – Szeged
  5. helyezett: Németh László Gimnázium és Általános Iskola – Hódmezővásárhely
  6. helyezett: HSZC Pollák Antal Technikum – Szentes

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában