Nem értjük egymást

2 órája

Puffogással nem épül újra a kommunikációs híd

Miért nem érti egymást szülő és gyerek, főnök és beosztott? A kommunikáció ezen nehézségeiről beszélt Szegeden Limpár Imre tanácsadó szakpszichológus, aki megoldásokat is mutatott ezekre a problémákra.

Timár Kriszta

A férfi nem érti a nőt, nő a férfit. Anyós értetlenkedik vején, meny pedig apósán, főnök hüledezik beosztottja lépésein, s az alkalmazott gyűlölve szemléli, hogy odafönt már megint mit találtak ki neki. Miért nem találunk utat egymáshoz és lehetséges-e egy közös nevező megtalálása? Erről a témáról beszélt csütörtökön Szegeden Limpár Imre tanácsadó szakpszichológus az MCC Szeged Szülők Akadémiája programján. Az Art Hotel konferenciaterme teljesen megtelt érdeklődőkkel, akik egy lendületes, humoros előadást hallgathattak meg. 

kommunikáció, híd, MCC
Limpár Imre a kommunikációs nehézségekről és azok megoldásáról beszélt Szegeden. Fotó: Gémes Sándor

Puffog, pampog, picsog, panaszkodik

A szakember leszögezte: három híd épülhet emberek között: kommunikációs, kognitív és érzelmi. – A kommunikációs híd mindenkinél sérült már. Ezt például nem nehéz elérni abban a korban, amikor nem értjük a saját gyermekünk szleng kifejezéseit. A kognitív híd akkor sérül, amikor nem tudjuk követni valakinek a logikai gondolatmenetét. Az érzelmi híd sérülése pedig akkor következik be, amikor egy pár együtt él, de már régóta nem kapcsolódik – magyarázta Limpár Imre, aki szerint mi, magyarok a 4P-ben profik vagyunk: ezekben az esetekben a legtöbb ember puffog, pampog, picsog és panaszkodik. Véleménye szerint azonban ennél hatékonyabb, ha megoldásokat keresünk.

Az érzelmi híd sérülésére a megoldás a közös nevező: szerinte meg kell nézni, hogy a két fél között volt-e ilyen valaha.  – Ha nem, csak bíztunk benne, hogy  a másik megváltozik, ezt fel kell ismerni. Ha viszont igen, azt kőkemény munkával vissza lehet építeni – jelentette ki.

Akikkel nehéz szót érteni

– Annak, hogy a jelenben nem értjük egymást, számos oka lehet. Például olyan triviális dolog, mint a hangképzés. Ha valakinek a környezetünkben olyan hangja van, amit meghallva legszívesebben kettéfejelnénk az illetőt, nehéz vele szót érteni. Hasonló reakciót vált ki a hallgatóságból a szakértői hang is – utalt a tudálékos, merev előadások tipikus velejárójára. Megemlítette a demográfiai tölcsért is: a tanácsadó szakpszichológus szerint 30 éves kor után kezd el burjánozni az a mentalitás, hogy mindenre tudjuk a választ. Az ilyen ember szerinte csak tolja az ideológiát, 40 éves kor felett pedig szentbeszédet tart a gyermekeinek. – Aztán pedig nem érti, miért veszítette el a gyermekével a kapcsolatot – mutatott rá Limpár Imre. 

kommunikáció, híd, MCC
Az Art Hotel konferenciaterme teljesen megtelt érdeklődőkkel. Fotó: Gémes Sándor 

Trükkök a hatékony kommunikációhoz

A szakértő megosztott néhány hasznos technikát is. Szerinte például célravezető, ha valamit szeretnénk megértetni valakivel, visszakérdezünk, hogy kiderüljön, valóban átmentek-e a fontos információk. A különböző generációknak a közös kommunikációhoz meg kell érteniük egymás gondolkodásmódját, a szülőknek pedig partnerként kell kommunikálniuk, nem felülről. Az is sokat segíthet szerinte, ha időnként magunkhoz is adunk használati utasítást, hogy mások tudják, mire van szükségünk. 

– És nem kell mindenkivel hidat építeni. Mindig lesznek olyanok, akikkel nem is akarjuk érteni egymást. Így arra is meg kell találni a praktikákat, hogy az ilyen típusú emberekkel le tudjuk zárni a kommunikációt. Ha viszont valakivel akivel elszúrtuk a dolgot, szeretnénk kapcsolódni, arra mindig van lehetőség. Mindig tehetünk mást, mint eddig, így lehet létrehozni a változást – zárta gondolatait.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában