Vasárnap egy órát nyerünk

Vasárnap megkezdődik a téli időszámítás, amikor az óraátállítás egy órával több alvást biztosít. Az évek óta vitatott gyakorlathoz fűződő energiatakarékossági remények mára megkérdőjeleződtek, hatásai pedig a bioritmusra károsak lehetnek.

Delmagyar.hu

Vasárnap elkezdődik a téli időszámítás, ami során hajnali 3 órakor vissza kell állítani az órákat 2 órára. Az óraátállítás több mint száz éve az energiatakarékosság reményében jött létre, mára azonban kérdésessé vált, hogy valóban takarékoskodunk-e általa. Az Európai Unió 2018-ban javasolta a gyakorlat eltörlését, hiszen számos tanulmány kimutatta, hogy az óraátállítás negatívan befolyásolja az emberek bioritmusát és alvásminőségét.

energiatakarékosság, bioritmus, alvásminőség
Az óraátállítás energiatakarékosság céljából jött létre, de mára sokan vitatják előnyeit. Fotó: Shutterstock

Az EU-ban már évek óta vita tárgya az óraátállítás megszüntetése. 2018-ban az Európai Bizottság javaslatot tett a gyakorlat eltörlésére, miután egy online közvélemény-kutatásban az európaiak 84 százaléka támogatta ezt.

Számos tanulmány is kimutatta, hogy az óraátállítás negatívan befolyásolhatja az emberek bioritmusát és alvásminőségét. Bár az óraátállítás jövője bizonytalan az Európai Unióban idén még lesz téli időszámítás.

A legújabb számítások azt is kimutatták, hogy a fogyasztási szokások átalakulása miatt már nem lehet az óraátállítással energiát megtakarítani. A közvilágítás rendszere mára sokkal rugalmasabb lett, a lámpák ki-bekapcsolását a sötétedéshez lehet hozzáigazítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában