Ismeretlen szervdonorokra emlékeztek fáklyás sétával – galériával

Elhunyt donoraikra emlékeztek szombaton azok a vármegyei betegek, akiknek életét a szervtranszplantáció mentette meg. Fáklyás felvonulásukkal a donáció fontosságára is felhívták a figyelmet.

Timár Kriszta

A szervátültetettek minden év októberében, az ismeretlen donorok emléknapján megemlékeznek azokról az emberekről, akiknek saját életüket köszönhetik. A Csongrád Megyei Szervátültetettek Egyesülete is évek óta csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez, tagjait közös, fáklyás sétára hívva. Szombaton vármegyénk szív, tüdő, máj, vese és csontvelő transzplantáltjai vonultak a Szent István térről a Széchenyi és Klauzál téren át a Dóm térre, ahol fejet hajtottak azok előtt, akiknek halálával ők esélyt kaptak egy új életre. 

donor, szervátültetés, emlék, séta, szeged
Fáklyával vonultak végig a belvároson a vármegye szervtranszplantáltjai.
Fotó: Karnok Csaba

– Vármegyénkben is egyre többen várnak szervre – mondta el portálunknak Kovács Kata, az egyesület vezetője. Hozzátette: amióta Magyarország csatlakozott az Eurotransplanthoz, ez az idő lényegesen lerövidült. Ma már másfél éven belül szinte mindenkit meg tudnak műteni. Ő például eddig négy vesét kapott, de már ez is tönkrement, így dialízisre jár. – Van, akinek a szervezete akár évtizedekig működteti az új szervet, én nem vagyok ilyen szerencsés – mondta mosolyogva.

A májtranszplantált Nóvé László szerint ez a rendezvény azért fontos, mert felhívják vele a transzplantáció fontosságára a figyelmet. – Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy aki nem tiltakozik még életében, annak a szervei hozzájárulás nélkül felhasználhatók transzplantációra. Ez pedig nagyon sok beteg ember életét megmentheti – emelte ki. 

Immár nyolc országból kaphatunk szervet, vagyis szinte a hírek alapján is lehetetlen megtudni, ki volt a donor. Egyébként pedig ez egy titkos információ. Én is csak annyit tudok, hogy egy 37 éves szívet kaptam 

– mesélte Kancsó Gábor. 

Az ő szíve tehát fiatalabb, mint a teste. Mint mondta, vigyáz is rá nagyon. Arra a kérdésre, nem rossz érzés-e, hogy egy másik ember szerve tartja életben, határozott nemmel válaszolt. Ő boldog, hogy élhet és szeretteivel lehet.

A szervátültetettek vármegyei egyesülete egyébként egy összetartó társaság. Rendszeresen találkoznak, együtt sportolnak. Szombat esti közös sétájukra pedig családtagjaik is elkísérték őket, így támogatva céljukat: a tiszteletteljes emlékezést és a figyelemfelhívást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában