Árnyékolt és balesetveszélyes

11 órája

Legallyazták a japánakácot Ásotthalmon

Legallyazták szerda délelőtt az ásotthalmi Reál melletti japán akácot.

Arany T. János

Teljesen leszedték Ásotthalmon, a Béke utcai Reál előtti japánakác koronáját. A gallyazásra azért volt szükség, mert a fa balesetveszélyesen rádőlt az épületre és a nemrég telepített napelemet is árnyékolta. A gallyazásra akkor van szükség, amikor a faápolás célja nem a fák egészségi állapotának megóvása, hanem a vagyonvédelem szempontjából szükséges beavatkozások elvégzése. Mivel a munkálatokhoz speciális végzettség és felszerelés, többek között emelőkosaras daru kellett, ezért a fát szakemberek gallyazták le, majd az ásotthalmi önkormányzat településüzemeltetési központjának munkatársai pakolták el.

japánakác,gallyazás,balesetveszély,Ásotthalom
Teljesen leszedték Ásotthalmon, a Béke utcai Reál előtti japánakác koronáját. Fotó: Török János

A közönséges pagodafa vagy japánakác név több szempontból is megtévesztő: a faj nincs közvetlen rokonságban a magyarul akácnak nevezett fehér akáccal. A név továbbá azért félrevezető, mert a japánakác nem őshonos Japánban – Kína és Korea az őshazája –, ugyanakkor már az ókorban meghonosították a szigetországban. A japánakác invazív fajként is ismert bizonyos területeken, mivel gyors terjedése miatt kiszoríthatja a helyi növényfajokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában