Szegedi hírek

2024.09.02. 14:45

Balesetmegelőzési kampányt indít a rendőrség

Iskolapélda néven indít kampányt a rendőrség annak érdekében, hogy a tanévkezdés időszakában ne történjen gyerekeket érintő baleset az utakon. A balesetmegelőzési kampánnyal a közlekedőket szólítják meg.

Delmagyar.hu

Vad Róbert, a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a kampány keretében egy csomagot adott át a Délmagyarország szerkesztőségének, amelyet Gidró Kriszta főszerkesztő vett át. A csomagban láthatósági felszerelés, innivaló és más hasznos eszközök vannak, amelyekkel a rendőrség balesetmegelőzési kampányára hívják fel a figyelmet.

Fotó: Karnok Csaba

Országos balesetmegelőzési kampány

Vad Róbert elmondta, a kampány alatt a szülőket és a gyerekeket szeretnék megszólítani, nekik adnak hasznos tanácsokat arra, hogy hogyan kerüljék el a baleseteket. Szeptember 2-án országosan 150 médiatartalom szolgáltatót – köztük a Délmagyarországot – kerestek fel, hogy csatlakozzanak a kampányhoz.

A rendőrség statisztikái szerint 2023-ban országosan összesen majdnem 1400, 14 éven aluli gyermek sérült meg közlekedési balesetben. Többségük, körülbelül ezren általános iskolások voltak, legtöbben a 10–14 év közötti korosztályhoz tartoztak. Az okokat vizsgálva megállapítható, hogy a gyerekek a legtöbb esetben elszenvedői, és nem okozói voltak a baleseteknek, gyakran a járműben utazva a sofőr szabályszegése miatt sérültek meg.

balesetmegelőzés
 

Súlyos sérülések

Mintegy 100 gyermek gyalogosként szenvedett balesetet. 2023-ban a gyermekeket ért közlekedési balesetek közül nagyjából 1200 könnyű sérüléssel végződött, de 152 esetben súlyos sérülés lett a következmény, és nyolc gyermek már soha nem térhetett haza. Az autós gyermekbiztonsági rendszer helyes használatának aránya 2023-ban javult az előző évhez képest, de még mindig nem éri el a kilencven százalékot, vagyis 10-ből 1 gyermek védtelenül utazott a járműben.

A rendőrség tapasztalatai szerint szeptemberben az iskolások közlekedésbiztonsági veszélyeztetettsége magasabb az átlagnál. A gyermekek a legveszélyeztetettebb és legsérülékenyebb képviselői a közúti közlekedésnek, így valamennyi korosztályhoz képest megkülönböztetett figyelmet igényelnek.

A rendőrség általános tanácsait itt olvashatják.

A közeljövőben a kampány részeként a rendőrség segítségével a Délmagyarországban és a delmagyar.hu-n is rendszeresen jelentkezünk tanácsokkal, amelyek a biztonságos közlekedést segítik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában