Szegedi hírek

2024.09.14. 19:51

Kakastöke is főtt Kiskundorozsmán – Fotók

Számtalan bográcsban főtt a kakaspörkölt szombaton Kiskundorozsmán, ahol ismét megrendezték a Faragó napot. Volt, aki gombával turbózta fel az ételt, de az egyik csapat a kakas tökét is belerakta a bográcsba, mert szerintük úgy az igazi. A pörköltfőzésen kívül persze számtalan más program is volt a dorozsmai Faragó téren.

Suki Zoltán

Fotó: Karnok Csaba

Már jó pár méterről érződött a bográcsokban rotyogó kakaspörkölt illata Kiskundorozsmán a Faragó téren, ahol szombaton ismét megrendezték a Faragó napot. Az esemény reggel 7 órakor tűzgyújtással kezdődött, majd ezt követően 12 órától egészen délután kettőig látványőrlés volt a Szélmalomban.

Az egyik csapat tagjai egészen Bordányból érkeztek a bulira.

– A mi titkunk az, hogy egy kis gombát teszünk a pörköltbe, szerintünk így lesz az igazi – mondta Veszelka Nándor, a Bordányi Betyárok csapatvezetője és egyben főszakácsa.

Azt kell mondanunk, nem is túlzott, tényleg finom ételt raktak le a főzés végén az asztalra. Kicsit messzebb tőlük már Gácser Györgyék főztek, ők Dorozsmáról érkeztek. A főszakács elmondta, hogy ők a kakas tökét is belefőzték az ételbe, ami szerinte sokkal finomabbá és pikánsabbá teszi az ételt. 

Amíg pedig a felnőttek főztek, a gyerekek a téren kihelyezett játékokon ütötték el az időt ebédig. 

Egyébként nem volt túl jó idő a pörköltfőzőkre, mert az eső gyakorlatilag egész nap esett, de ez senkinek sem szegte kedvét, sokan mentek ki a térre, amit Ruzsa Roland is megerősített. 

– Szerencsére sokan jöttek a rossz idő ellenére is az idei kakasfőző versenyre, amit a Faragó napon belül rendeztünk meg – fogalmazott Ruzsa Roland.

Az önkormányzat képviselő elmondta, hogy az első napon, pénteken a kiskundorozsmai szélmalomban molinológiai találkozót rendeztek, ahol az ország legismertebb szélmolnárai érkeztek. Ezen a találkozón volt látványőrlés is. 

– A mai, tehát a szombati nap pedig már a felhőtlen szórakozásé. Az elmúlt három évben, amióta képviselőként dolgozom, minden évben szintet tudtunk lépni, és egyre több érdeklődőt sikerül ide csábítani a Faragó térre. Fontos, és jó látni, hogy a kiskundorozsmai közösség ismét bebizonyította, hogy összetartó, kitartó, és kiváló közösségépítő csapat. Az eső, a szél sem tud minket elriasztani egy jó bulitól. A kakasfőzésre egyébként csaknem hatvan csapat nevezett, és biztosan mondhatom, hogy mindegyik étel nagyon finom lett – tette hozzá Ruzsa Roland.

A fesztivál elmaradhatatlan és legnépszerűbb programja a kakasfuttató verseny. Itt egy kétsávos karám egyik végéből a másikba érintés nélkül kellett átkergetni a versengő kakasokat. A kakas azonban makacs állat, így szinte egyik sem akart azt, mint a gazdája, viszont a közönség kiválóan szórakozott a próbálkozásokon. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában