Értékmentés

Tegnap, 13:20

Árvíz – Duna menti múzeumoknak segít a szentesi Koszta-múzeum

Segítségét ajánlotta föl az áradás miatt veszélyeztetett közgyűjteményeknek a szentesi Koszta József Múzeum. Az intézmény régészeti technikusai egy-két napos váltásban a helyszínen segíthetnek az állományok megóvásában, illetve mentésében.

Tábori Szilvia

– A legnagyobb honfoglalás kori, mintegy 750 ezres leletanyagot őrző régészeti múzeumként az intézmény szakemberei komoly tapasztalatot szereztek a műtárgy-védelemben. A védekezés tulajdonképpen mindennapjaik része – nyilatkozta lapunknak Irsai Farkas László, a szentesi Koszta József Múzeum igazgatója azután, hogy munkatársaival közösen felajánlotta segítségét az áradás miatt veszélyeztetett Duna menti közgyűjteményeknek.

Áradás, Duna, Visegrád
Az áradó Duna mentén akár közgyűjtemények is segítségre szorulhatnak. Fotó: MTI

Mint azt elmondta, munkatársaik nagyon gyorsan, hatékonyan és szakszerűen tudnak reagálni olyan esetleges vészhelyzetekre, mint például a kiugróan magas páratartalom, a hőmérséklet jelentős ingadozásából adódó problémák, a leletanyagokat veszélyeztető egyéb környezeti események. A következő napokban, akár hetekben az elhúzódó áradás veszélyeztetheti a Duna menti közgyűjteményeket és más közművelődési intézményeket, városi múzeumok tagintézményeit, főként kisebb települések filiáit, közösségi tereit. Régészeti technikusaik egy-két napos váltásban a helyszínen főként az állományok megóvásában, esetleges mentésekben segíthetnek.

Irsai Farkas László reméli, hogy nem nem lesz szükség a védekezésre, mégis, munkatársaival közösen úgy érzik, egy ilyen jellegű összefogás már csak gondolatban is erősítheti a kohéziót a kulturális szektorban. A társadalmi felelősségvállalás, a kulturális értékek megőrzése vészhelyzetben, ugyancsak elsődleges szempont.

A napokban már több nagyobb Duna menti közgyűjtemény vezetőjével, például az óbudai Aquincumi Múzeum vezetőjét, illetve a bajai és mohácsi kollégáival, valamint a Pulszky-társaságon, illetve a Magyar Múzeumi Egyesület Kismúzeumi Tagozatán keresztül is megkeresték az érintett intézményeket.

Az igazgató emlékeztetett arra, hogy a 2006-os árvíz idején a szegedi Móra Ferenc Múzeumhoz tartozó Vármúzeum alsó szintjét kiürítették, és a központi épület alagsori raktáraiból is a felsőbb szintekre menekítették a műtárgyakat. A szentesi intézményben hasonló ugyan nem történt, de előfordult, hogy különleges irattári anyagokat kellett megóvni váratlan helyzetben.    

Felmerülő további kérdések, információcsere érdekében a 70/508-4614-es telefonszámon, illetve az [email protected] e-mail címen érhetőek el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában