Szegedi hírek

2024.09.14. 17:01

A Dómban tartották a Gál Ferenc Egyetem tanévnyitóját – Fotók

A Gál Ferenc Egyetem közösségében jót tenni elsősorban azt jelenti, hogy jól, magas szinten oktatni és jól tanulni. Ezt Kiss-Rigó László a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke mondta a szegedi Dómban szombaton az egyetem ünnepélyes évnyitóján.

Suki Zoltán

– A mi számunkra a mai napon a piros liturgikus szín, nem a Szentlélekre utal, hanem egy történelmi dátumra. Szeptember 14-e a Szent Kereszt felmagasztalásának az ünnepe – mondta szombaton a Dómban a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke a Gál Ferenc Egyetem tanévnyitó ünnepségén.

 

Kiss-Rigó László elmondta, hogy rengeteg „butaságra” használták fel a keresztet, akár ideológiai, de még akár a divat szempontjából is. 

A püspök beszélt arról is, hogy a Gál Ferenc Egyetem közösségében jót tenni elsősorban azt jelenti, hogy jól, magas szinten oktatni, és jól tanulni. 

Azt pedig már a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára mondta, hogy az egyetem színvonalas képzéseivel hozzájárul a fiatalok érdeklődésének felkeltéséhez és pályájuk minőségi megalapozásához.

Zsigó Róbert hozzátette, hogy a 2024/25-ös tanévben 120 ezer felett volt a felsőoktatásba jelentkező száma, közülük több mint 90 ezren nyertek felvételt az általuk megjelölt intézmények valamelyikébe. A gazdasági, pedagógiai és egészségügyi szakokra jelentkeztek a legtöbben.

A politikus beszélt arról is, hogy egy vidéki felsőoktatási intézmény esetében fontos, hogy a hallgatók számára már a képzés során megmutassa, milyen lehetőségeik lesznek a megszerzett tudás birtokában. Ahhoz, hogy a hallgatók számára alternatívát teremtsen az intézmény, elengedhetetlen, hogy felvegye a kapcsolatot a térség gazdasági, társadalmi szereplőivel. Ezzel biztosíthatják a hallgatók pályájának gördülékeny indulását és a térség gazdasági fejlődését, nem mellesleg kultúrájának megerősödését.

Zsigó Róbert szerint egy egyházi intézménynek nemcsak felelőssége és feladata, hanem küldetése is van. II. János Pál pápát idézve elmondta: a katolikus egyetem olyan, nagyobbrészt világi tudományokkal foglalkozó intézmény, amely intézményes kötelezettséget vállal arra, hogy teljes oktatói, kutatói és nevelői tevékenységét a katolikus hit szellemében végzi. 

– A világi képzésekbe beépülő egyházi gondolatok és az oktatók által átadott krisztusi értékek azok, amelyek által több a Gál Ferenc Egyetem – mondta még Zsigó Róbert, aki a diákokhoz szólva hozzátette: büszkék lehetnek arra, hogy egy olyan biztos hittel és értékkel bíró egyetem polgárai, amely még az üldöztetés nehéz éveiben is kiállt a hallgatók és a kereszténység mellett. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában