Helyi közélet

2024.08.12. 17:56

Végső nyugalomra helyezték Gyulay Endrét – Galéria

A hívek mellett mindegy 100 pap és 28 püspök búcsúztatta hétfőn a dómban Gyulay Endrét, a Szeged-Csanád egyházmegye nyugalmazott püspökét. A bíborosi államtitkár üzenetén keresztül a pápa is részvétét fejezte ki.

Timár Kriszta

Fotó: Gémes Sándor

Zsúfolásig megtelt a szegedi dóm hétfő délelőtt, ahol gyászmisével búcsúztatták a 94 évesen elhunyt Gyulay Endrét. Szeged-Csanád egyházmegye nyugalmazott püspöke tiszteletére 28 püspök érkezett Szegedre határon belülről és túlról, képviselve hazánk minden egyházmegyéjét. De a környékbeli települések polgármesterei, továbbá Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Hegyi László egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Salgó László főispán, Biernacki Karol lengyel konzul, Mihálffy Béla országgyűlési képviselő, Binszki József, Szeged alpolgármestere, illetve Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója is ott volt a búcsúztatón. Az oltárasztal előtt állították fel a ravatalt. A koporsót – rajta a püspöki és papi szolgálat jelvényeivel, középen az Eucharisztia kelyhével – a szertartás kezdetéig cserkészek állták körül.

Gyulay Endre
Gyászmisével búcsúztatták, majd a dóm altemplomában helyezték örök nyugalomra Gyulay Endre nyugalmazott megyés püspököt. Fotó: Gémes Sándor

Ferenc pápa is üzent

A gyászmise kezdetén Pietro Parolin bíborosi államtitkár levelét olvasták fel olasz és magyar nyelven, aki Ferenc pápa üzenetét tolmácsolva kifejezte részvétét a nyugalmazott püspök halála miatt. Mint fogalmazott, hálás egyházi szolgálatáért, különösen a fiatalok és szegények körében végzett lelkes munkájáért, de méltatta a püspöki karban végzett tevékenységét is.

Ezt követően Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök beszélt, aki Gyulay Endrével együtt volt tanár Szegeden a szemináriumon. Emlékeztetett: Gyulayt 1953-ban szentelték pappá, amikor – és a következő évtizedekben – nem volt könnyű ez a feladat.

De ő igyekezett jó pásztor lenni és minden lehetőséget kihasználni. Hűségesen ragaszkodott az örök keresztény értékekhez, de nem a régi, porosz úthoz. Mindig az élőt, az újat kereste és hirdette – beszélt Gyulay Endre hivatásának kezdeti éveiről. Majd felidézte azt az 1987. júliusi napot, amikor püspökké szentelték. – Olyan püspök volt, akiben meg tudtuk látni az apostolt, aki az evangéliumot hirdette. Kihasznált minden lehetőséget az evangelizációra, ami példa lehet a többi püspök számára

 – hangsúlyozta.

A gyászmisén ezt követően Kiss-Rigó László megyés püspök mutatott be áldozatot, aki azért mondott imát, hogy Isten erőben támassza fel és állítsa megdicsőült szentjeinek sorába.

"Bandikám, követlek nemsokára"

Gyulay Endre évfolyama összetartó, egymásról gondoskodó kurzus volt a szemináriumban, amelynek tagja volt Katona István nyugalmazott egri segédpüspök is. Ő a szeminárium utolsó élő tagja, egészségi állapota azonban nem engedte, hogy személyesen búcsúzzon el püspöktársától. Levelét Kondé Lajos plébános olvasta fel, amelyet a következő szavakkal zárt: "Bandikám, követlek nemsokára, légy nagyon boldog".

A mise után a papság és a püspökök kísérték le az altemplomba a koporsót, ahol elhelyezték Gyulay Endre földi maradványait. A sírt azonban csak délután zárták le, így a szertartás után a résztvevőknek volt lehetőségük lemenni és végső búcsút venni egyházmegyénk egykori püspökétől, akit ott szenteltek pappá és püspökké is, ahol most végső nyughelye lett. 

Nem tartotta magát alkalmasnak a püspökségre

Gyulay Endre Szegeden piarista diák volt, és teológiai tanulmányait is a helyi hittudományi főiskolán végezte. Egyházi pályafutását segédlelkészként kezdte. Szolgált Röszkén, Ásotthalmon és Gyulán is, plébánosként Domaszéken és Mezőhegyesen, majd templomigazgatóként Makón tevékenykedett. 1972-től retorikatanár és lelki igazgató lett a Hittudományi Főiskolán és a Papnevelő Intézetben. 1983-ban Rókuson lett plébános, ahol a templom és a plébánia épületének felújítását irányította, és a szegények pasztorációjával foglalkozott. 1987-ben II. János Pál pápa a Szeged-Csanádi egyházmegye püspökévé nevezte ki.

Erről lapunknak így nyilatkozott 2005-ben: „Nem vártam, hogy püspök legyek. Amikor Budapestre rendeltek, hogy közöljék velem, mi a pápa akarata, megdöbbentem, hiszen nem láttam magam alkalmasnak erre a feladatra. Adtak időt is a döntésre: egy egész percet. Bár itt éltem tizenegy éven át a püspöki palotában, hiszen a kispapok nevelője voltam, kormányzási tapasztalatom nem volt, de amikor átvettem a hivatalt, határozott elképzeléseim voltak, ezek megvalósításához mindmáig tartom magam”.

Püspöksége alatt a Szeged-Csanádi Egyházmegyében 13 új templom épült, főként azokon a településeken, ahol addig nem volt templom, vagy a meglévő kápolna kicsinek bizonyult a hívek befogadására.

Hivataláról 2006. augusztus 26-án köszönt le, de lelkipásztori szolgálatát ezt követően is folytatta. 2000-ben Szeged, tavaly Domaszék díszpolgára lett, idén májusban pedig átvehette a Pálfy Ferenc-díjat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában