Helyi közélet

2024.08.30. 07:00

Földeák a turizmus felé is nyitna

Földeákon az előző ciklus legnagyobb beruházása a sportcsarnok megépítése volt, de az újraválasztott polgármester, Hajnal Gábor a Fertály János nevét viselő új tájházra is büszke. Ami a következő időszak terveit illeti: a közkonyha, a művelődési ház és a külterületre vezető híd felújítása a legfontosabb cél.

Szabó Imre

Földeák újraválasztott polgármestere, Hajnal Gábor. Fotó: Szabó Imre

– Egy kicsit szerényebb aránnyal nyertem, mint előzetesen gondoltam, de elégedett vagyok – mondta Hajnal Gábor, Földeák újraválasztott polgármestere a helyhatósági választások helyi eredményét értékelve. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a kampány és a voksolás nyugodtan zajlott – talán mert a falu lakói sem voltak elégedetlenek. Ami pedig a képviselő-testület összetételét illeti, a hat tagból három új, Hajnal azonban bízik abban, hogy az együttműködés velük is harmonikus lesz.

Földeák újraválasztott polgármestere, Hajnal Gábor.
Földeák újraválasztott polgármestere, Hajnal Gábor. Fotó: Szabó Imre

Földeák tájházat is nyitott

– Az elmúlt két ciklusban sikerült eljutnunk odáig, hogy már csak két fontos épületünk vár felújításra – vont mérleget a településvezető. A falu történetének a szennyvízberuházás utáni legnagyobb fejlesztése a 2021-ben átadott új sportcsarnok megépítése volt. Használja a mindennapos testneveléshez az általános iskola, a helyi sportegyesületek, de rendeztek benne már bálokat és egyéb közösségi programokat. Emellett sikerült több középületet, illetve utcát felújítani, és egy magánház megvásárlásával tájházat kialakítani. Hajnal azt mondta, ez utóbbira építve akár a turizmus felé is elindulhat a jövőben a község.

A fejlesztési tervek között elsőként említette meg a napközi konyha felújítását.

– Ezt már tíz éve szeretném megoldani, így ugyanis a gyerekeknek, az időseknek jobb minőségben tudnánk főzni. Amikor először választottak meg polgármesternek Földeákon, ezt a beruházást a három legfontosabb közé soroltam – jegyezte meg.

Mint emlékeztetett, a tervek ehhez már 8-9 éve készen vannak. Legutóbb erre benyújtott pályázatuk nyert is, de az áfa összesen jó százmilliós összegét a falunak kellett volna hozzátenni, ezért egyelőre kénytelenek voltak letenni erről az 500-800 milliós beruházásról.

A másik a még 1987-ben utoljára felújított művelődési ház rekonstrukciója lenne. Hozzáértők szerint ez olyan rossz állapotban van már, hogy nem lenne drágább az sem, ha újat építenének helyette. A lapunk által többször beharangozott, nagyon várt hídfelújítás benyújtott pályázata pedig elbírálásra vár.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában