Cseri Tamás: Négy hónappal a választás előtt teátrumot létesíteni, csak kampányfogás

2024.02.08. 17:21

Sok a kérdőjel a Szabó Magda Színház még nem is létező színfalai mögött

A közgyűlés jóváhagyása és pontos költségvetés készítése nélkül hozott létre színházat a hódmezővásárhelyi önkormányzat csak úgy, „adjuramteremtőm”, az önkormányzati választás évében. Cseri Tamás városi képviselő szerint ez a „Kenyeret és cirkuszt!” második fele, csupán kampányfogásnak kell, ráadásul a város pénzéből.

Kovács Erika

A vásárhelyi színház körül minden bizonytalan, csak az első előadás időpontja biztos, de a címét annak sem közölték.

Fotó: Török János / Archív fotó

Mint arról lapunk néhány napja beszámolt, Hódmezővásárhely színházat hívott életre Szabó Magda Színház néven, amiről Gyöngyösi Ferenc alpolgármester beszélt. Kiderült, Xantus Barbarával a nyáron került jó munkakapcsolatba az önkormányzat.

Március 2-án lesz az első előadás

A színművésznő is szerepelt a Kultúr-tér programjában. Az alpolgármester úgy fogalmazott, közösen gondolkoztak azon, hogy mivel több színielőadást is vásárolt város tavaly nyáron, nem kerülne sokkal többe, ha saját maguk állítanák elő ezeket az előadásokat. A színház nevén kívül csak annyi bizonyos, hogy az első előadást március 2-án tartják, de a kérdésben illetékes alpolgármester a hét elején még azt sem tudta megmondani, hogy mi lesz műsoron.

Szavazatszerzésre használják?

Nyilvánvaló, hogy ez is Márki-Zay Péter kampányát szolgálja. Már a nyáron is látszott, hogy beindult a „Kenyeret és cirkuszt!” akció. Nem véletlenül bővítették például a Szent István Napokat 10 naposra, ezáltal is próbálnak szavazókat szerezni. Most is a város pénzén kampányolnak egy hirtelen ötletből, sebtében alapított „Szabó Magda Színházzal”. Ennek létrehozásáról nem tanácskozott és nem döntött a közgyűlés, nem tudjuk, mi lesz a működési formája, hogy mennyi pénzt akar erre a célra fordítani Márki-Zay Péter. Egyáltalán, milyen igény van rá? Nem láttuk a hagyaték gondozójának engedélyét sem a névhasználatról. Senki nem tud semmit, csak amit a sajtó megírt 

– mondta megkeresésünkre Cseri Tamás, a hódmezővásárhelyi közgyűlés fideszes képviselője. Megerősítette, ez a kampányról szól. Márki-Zay Péter politikai haszonszerzésből dobta be a köztudatba a színház ötletét, minden komoly előkészület nélkül. Egy igazi színház létesítése mögött hosszú munka áll és komoly tervezés.

Még a repertoárt sem ismerik

A tavaszi évad állítólag március elejétől június közepéig tart, „Mit ad Isten?” éppen az önkormányzati választásig. Addig meggyőződésem, hogy lesz rá pénz, amennyit csak nem szégyellnek. Most bedobta a köztudatba a színházat, és ha elbukja a választást, akkor mossa kezeit. Ha esetleg nyer, akkor jön majd az orbánozás, lázározás, hogy őmiattuk nincs pénz a folytatásra. Ez az egész arra jó, hogy bekerüljenek a médiába. Ezt jól mutatja, hogy még a repertoárt sem ismerik, sőt, az első előadás címét sem. Megbíztak egy színészt, hogy azonnalra kerítsen ide egy előadást. Aztán majd lesz valahogy

 – folytatta a képviselő. Hangsúlyozta, a színházalapítás komoly döntés. Nem hiszi, hogy ezt így kell „összegányolni” néhány hét alatt a választás előtt 4 hónappal.

Cseri Tamás szerint Márki-Zay Péterék a város pénzén most láthatóan sok populáris dologra költenek, amivel könnyű „jófejnek” tűnni. Ilyen volt a hóágyú beszerzése és ilyen az állítólagos színház is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában