Senki sem úszta meg: az összes gyilkost elfogták a rendőrök

2023.04.10. 14:00

Kevesebb a lopás, de több a testi sértés

Szeged nincs az európai Top százban, de erre most méltán lehetünk büszkék! Csongrád-Csanád vármegye székhelye az egyik legbiztonságosabb város Európában. Persze nem véletlenül, hiszen a vármegye is biztonságos. Volt olyan település, ahol tavaly egyetlen bűncselekmény sem történt!

Jeszenszky Zoltán

Tavaly októberben egy 44 éves nő halt bele sérüléseibe Szegeden, akit élettársa brutálisan bántalmazott. Archív Fotó: Török János

Csaknem a felére csökkent tavaly a vármegyében a lakásbetörések (166-ról 88-ra), a gépkocsifeltörések (34-ről 16-ra) és a zsarolások (9-ről 6-ra) száma 2021-hez képest. Tavaly nyolc embert öltek meg – egy évvel korábban tizeneggyel végzett gyilkos indulat –, de egyetlen bűnöző sem úszta meg a felelősségre vonást. A vármegye minden negyedik településén, 16 helységben tíznél kevesebb bűncselekményt regisztráltak a rendőrök. Sőt, egy olyan település is akadt, ahol senki sem vétett a törvény ellen

 – derült ki Polyák Zsolt vármegyei rendőrfőkapitány évértékelő beszámolójából, amit a vármegyei közgyűlésnek nyújtott be.
 

A csalók köztünk járnak
 

Persze a rosszfiúk tavaly sem lustálkodtak: 2021-hez képest 5,4 százalékkal, 4840-ről 5100-ra nőtt a vármegyében a regisztrált bűncselekmények száma. Első látásra ez soknak tűnik, de ez az adat az elmúlt öt év második legalacsonyabb értéke. Csökkent a lopások (1153-ról 1011-re) és a betöréses lopások (228-ról 147-re) száma, viszont több autót (4 helyett 10-et) loptak el a bűnözök. Emelkedett a csalások miatt indított büntetőeljárások száma (513-ról 589-re), valamint könnyebben eljárt a kéz: nőtt a testi sértések (193-ról 222-re) és a súlyos testi sértések (90-ről 109-re) száma. Az embercsempészek pedig régóta nem tapasztalt mennyiségű munkát adtak az egyenruhásoknak.
 

Németországban fogták el a trafikrablót

A Délmagyarország írta meg elsőként, hogy tavaly márciusban kiraboltak egy dohányboltot Szegeden, a Budapesti körúton. A fekete sapkát, szürke csősálat, fehér levélmintás sötét pulóvert viselő férfi egy fegyvernek látszó tárggyal követelte a bevételt az eladótól. Miután megkapta a pénzt elmenekült a helyszínről. A rabló ellen országos hajtóvadászat indult. A férfit végül németországi rejtekhelyén, 2022. július 20-án teperték el a német kommandósok.


 

Ez nem a vadnyugat

 

A közbiztonság persze erősen szubjektív dolog, hiszen akinek ellopják például a pénztárcáját rögtön rendőrért kiállt, és vadnyugatról beszél. Pedig ha volt is vadnyugat, már rég a hátunk mögött hagytuk. 2010-ben még négyszer ennyi bűncselekményt (20782 darabot) regisztráltak a vármegyében. Akkoriban – 2022-höz képest – hatszor annyi lopás és betöréses lopás (6852 eset) miatt indult nyomozás, továbbá 60 személygépkocsit elloptak, 278 darabot pedig feltörtek a bűnözők. A 2010-es kormányváltás évében 531 lakásbetörés volt a vármegyében – emlékeznek tavaly csak 88 –, valamint 86 rablás, 2022-ben mindössze három. Csak az emberölések száma volt kevesebb: akkoriban 4 gyilkosság történt.
 

Szeged nincs a Top százban

 

A Numbeo csaknem százezer ember válaszai alapján állította össze Európa legveszélyesebb városainak a listáját. Jó hírünk van, Szeged ebben a rangsorban, nem fért bele a Top százba. A kontinens legveszélyesebb városainak 2022-es listáját az angol Bradford és Coventry vezette, a francia Marseille a harmadik. Szeged francia testvérvárosa, Nizza a nyolcadik, a háború sújtotta ukrán testvérvárosa, Odessza pedig a tizenötödik volt. Magyarországról csak Budapest került be a Top százba a 98. helyen, valószínűleg fél Európa cserélne vele.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában