Illegális bevándorlás

3 órája

Frissítés: Megtudtuk, kik lövöldöztek a határon

Lakossági bejelentések szerint ismét lövések dördültek a határ túloldalán, amit Ásotthalmon is többen hallottak. Balog Attila, az Ásotthalmi Tanyasi Polgárőr Egyesület titkára úgy fogalmazott, ismét benne vannak a sűrűjében.

Arany T. János

Friss információ: sajtóközleményben tájékoztatott a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság, hogy az előzetes hírekkel ellentétben nem migránsok lövöldöztek, hanem egy lőtéren dörrentek lövések Szerbiában.

lövések a határnál
Lövések a határon – több ásotthalmi hallotta a sorozatot. Archív Fotó: Karnok Csaba

A sajtóban október 24-én délelőtt több híradás is megjelent, amelyek szerint Ásotthalom külterületén, az államhatár közelében gépfegyverek hangját hallották. A hírekkel ellentétben a lövések nem migránstevékenységgel összefüggésben, hanem egy lövészeten dördültek el Szerbiában. A lőtéren 24-én és 25-én is bejelentett lőgyakorlatot tartanak.

A rendőrség határőrizeti tevékenysége a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességébe tartozó, Szerbiával közös államhatár-szakaszon zavartalan, a migránsok nem tódulnak Magyarország területére – közölték a rendőrök.

Korábban írtuk:

Újra felbolydult az élet a magyar-szerb határnál.

Lövések a határnál

– Csak tájékoztatásul írom, hogy a migráns helyzet egyre rosszabb. Körülbelül fél órája nagyjából 10 percen keresztül sorozatokat adtak le a határ felől gondolom ismét területi vita van a migránsok szállítását szervező csempész bandák közt – írta szerkesztőségünknek e-mailben csütörtök késő délelőtt Balog Attila, az Ásotthalmi Tanyasi Polgárőr Egyesület titkára.

Sorozatlövés hallatszott

Honlapjukon a tanyasi polgárőrök pedig arról számoltak be, hogy csütörtök délelőtt 10:13 perckor ismét géppisztolyokból leadott sorozatok hangja hallatszott a határkerítés irányából. 

– Újra benne vagyunk a sűrűjében. Többször több sorozatlövés hallatszott a határ túloldaláról, majd távolodva, messzebbről még néhány lövés dördült. Úgy tudjuk, a rendőröket kivonták a területről a személyzet védelme érdekében. Tavaly előfordult, hogy ilyenkor jött át 150-200 migráns. Most inkább a piac újrafelosztása zajlik a határ túloldalán, mert ismét nagyobb számban keztek érkezni a migránsok és az embercsempészek. Egy ideig románok jöttek velük, most inkább grúzok és ukránok – magyarázta Balog Attila.

Gátsori lakók jelentették

Papp Renáta, Ásotthalom polgármestere annyit mondott, hozzá lakossági bejelentés érkezett gátsori lakóktól, hogy lövéseket hallottak. A polgármester felhívta a határ túloldalán királyhegyesi kollégáját, de ő sem tudott többet. A rendőrség ügyeletese azt mondta, nem tudnak arról, hogy bármelyik kolléga fegyvert sütött volna el, hogy a határ túloldalán mi történik, azt pedig nem tudják. 

Nem az első eset

Majdnem pontosan egy évvel ezelőtt számoltunk be arról, hogy migránsok lövöldöztek Horgoson. 2023. október 27-én, pénteken három migráns életét vesztette egy tűzharcban, amely kora reggel a szerb-magyar határhoz közeli Horgos mellett történt. A lövöldözés a határvidéken, egy egykori mezőgazdasági birtok elhagyott épületében zajlott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában