Szegedi hírek

2023.02.28. 18:10

Megalakult az MMA szegedi munkacsoportja

Címkék#Szeged

A Szegedi Akadémiai Bizottság székháza ad majd otthont az MMA frissen alakult, regionális munkacsoportjának. A szervezet első elnökének Vesmás Péter építészt választották.

Koós Kata

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tavaly őszi közgyűlésén döntött 7 regionális munkacsoport létrehozásáról annak érdekében, hogy a köztestület országhatártól függetlenül a magyarlakta területek művészeti-kulturális életében tovább erősítse aktív jelenlétét, segítse a helyi szintű kapcsolatépítést.

A szegedi munkacsoport kedden tartotta alakuló ülését, amelyen részt vett Kiss János, az MMA alelnöke is. Elmondta, a szegedi munkacsoport irodájának a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szegedi Akadémiai Bizottságának székháza ad majd otthont.

– Tavaly december 14-én az MMA és az MTA elnökei kézjegyükkel látták el azt a dokumentumot, amely arról rendelkezett, hogy az MTA és az MMA együttműködik a nemzet érdekében. Hiszek benne, hogy ez a regionális építkezés hitet és reményt ad az embereknek, a legnehezebb időszakokban is a tudomány és a művészetek utat tudnak mutatni. Ez a mi feladatunk – hangsúlyozta Kiss János. 

Az alakuló rendezvényen részt vett Polner Eörs, a Csongrád-Csanád Vármegyei  Közgyűlés alelnöke is, aki az útmutatás mellett arra biztatta a munkacsoport tagjait, hogy segítsék a fiatal művészeket a pályakezdésben.

Házigazdaként Krisztin Tibor, a SZAB elnöke elmondta, regionális akadémiai bizottságok már az 1960-as években létrejöttek, a szegedinek hosszú idő óta van művészeti szakbizottsága.

– Bízom benne, hogy az MMA-val így még gyümölcsözőbb lesz az együttműködésünk, még több területre terjed ki – mondta.

Richly Gábor főtitkár az MMA legfőbb feladataként a kortárs magyar művészeti élet támogatását határozta meg.

– Az az elképzelés, hogy helyben, helyi partnerekkel közösen gondolkodva és tervezve, közös célokat megfogalmazva, utána társfinanszírozással megvalósítva hozzunk létre újabb értékeket. Tudjunk támogatni olyan kulturális, művészeti intézményeket, fesztiválokat, műhelyeket, egyesületeket, szakmai szervezeteket, amelyek Budapesttől kicsit távol voltak, most viszont annál közelebb kerülnek – mondta.

Az alakuló ülésen a szegedi munkacsoport első elnökének Vesmás Péter Ybl-díjas építészt választotta, akinek nevéhez olyan meghatározó projektek fűződnek, mint a szegedi vár és a Mars téri piac rekonstrukciója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában