A BYD-ról beszélt Botka László a szegedi közgyűlés alakuló ülésén

Megmaradt Szegeden a három alpolgármester, akiket egyhangú szavazással választottak meg a képviselők a városi közgyűlés alakuló ülésén pénteken. Lett viszont egy új tanácsnok, aki a szociálpolitikáért felel a közgyűlésben. Az első ülés két hét múlva lesz. Botka László polgármester a következő időszak teendőiről is beszélt.

Suki Zoltán

– A következő öt év legfontosabb feladata a világ legnagyobb elektromosautó-gyártója, a BYD első európai gyárának megépítése. A Magyarország gazdaságának történetében is az egyik legnagyobb beruházás érdekében két éve teljes konszenzusban folyik a munka a városban, szoros az együttműködés a kormánnyal és a kormányhivatallal – mondta a szegedi közgyűlés pénteki alakuló ülésén Botka László.

közgyűlés, Botka László, Szeged, városháza
Közgyűlés Szegeden, a városházán. Fotó: Török János

A BYD-gyár a legfontosabb

A polgármester szerint a város teljesítette a vállalásait. Lőszermentesítették a területet, elvégezték a régészeti feltárást, és a magasfeszültségű vezetékeket is kiváltották. 

Botka László azt is elmondta, hogy a napokban aláírja a terület második ütemének adásvételi szerződését, így minden adott, hogy elindulhasson az építkezés.

A polgármester beszélt arról is, hogy folytatják a tömegközlekedés fejlesztését, a Tisza-part felújítását és a közterületek rendbetételét. 

Közgyűlés régi arcokkal

Az alakuló ülésen megválasztottál az alpolgármestereket is. A képviselők egyhangú döntéssel szavazták meg a korábbi helyetteseket. Nagy Sándor városfejlesztési-, Binszki József várospolitikai-, Kovács Tamás pedig újra gazdasági alpolgármester lett. 

Ezenkívül ismét zöldtanácsnok lett Mihálik Edvin, de lett egy új tanácsnoki poszt is. Fodor Antalt a családpolitikáért, a szociálpolitikáért és a sportügyekért felel majd. 

Szintén megmarad a közgyűlés öt bizottsága. A pénzügyi- és vagyongazdálkodási bizottság elnökéve Polner Eörs, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője lett, a többi bizottságot az Összefogás Szegedért frakciószövetség tagjai vezetik. 

Több mint húsz éve

Emlékezetes, hogy a nyári önkormányzati választáson újraválasztották Botka Lászlót, aki így újabb öt évig lehet a város polgármestere. A szegedi közgyűlésben ismét a Botka László-féle Összefogás Szegedért Egyesületnek lett többsége. A 19 egyéni választókerületből 18-at megnyertek. Kiskundorozsmát a Fidesz-KDNP-s Ruzsa Roland nyerte meg. Rajta kívül a korábbi jobboldali képviselők közül ketten maradtak, Német Ferenc és Korponyai Ernő.

Botka László több mint 20 éve, 2002 óta vezeti a várost. A polgármester eredetileg az MSZP színeiben politizált, egy ideig a szocialisták miniszterelnök-jelöltje is volt, de az a karrier nem tartott sokáig, lemondott a jelöltségről. Ki is lépett az MSZP-ből, és megalakította az Összefogás Szegedért Egyesületet. Az egyesület mögött van a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum is.

Június 9-én tartották meg az önkormányzati választást az országban, azonban akkor még nem kezdhettek dolgozni a megválasztott képviselők. A most hivatalban lévő képviselő-testületek és polgármesterek megbízatása ugyanis október elsejéig tartott, úgyhogy az alakuló ülések következnek. Ezeket október 15-éig mindenhol meg kell tartani.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában