Szegedi hírek

2022.02.21. 13:56

Van segítség, ha bajba kerül

A bűncselekmények áldozataival közvetlen kapcsolatba kerülő munkatársak találkoztak hétfőn a szegedi Áldozatsegítő Központban, hogy jobban megismerjék egymást.

Fotó: Karnok Csaba

A nem hagyományos, interaktív foglalkozás másik célja az volt, hogy gördülékenyebben tudják segíteni a bajba került embereket. Ma van az Áldozatok Világnapja.

 

1990. február 22-én tette közzé az Európa Tanács a bűncselekmények áldozatainak chartáját, ez a nap azóta is számos országban – 1993 óta Magyarországon is – az Áldozatok napja. A Szegedi Áldozatsegítő Központ (ÁSK) ebből az alkalomból február 20-án tartott egy rendezvényt, ahová az együttműködő partnereknek a bűncselekmények áldozataival közvetlen kapcsolatba kerülő munkatársait hívták el.  

Interaktív játékokkal kerültek közelebb az áldozatokkal foglalkozó szakemberek. Fotó: Karnok Csaba

Kereszty Ágnes, a szegedi központ koordinátora bevezetőjében azt mondta, hogy ennek az alkalomnak köszönhetően a szakemberek jobban megismerhették egymást. Így még pontosabban tudják, hogy kinek mi a feladata, és – egy esetleges krízishelyzetkor – közvetlenül egymáshoz tudjanak fordulni, a „tiszteletkörök lefutása” nélkül.

 

A bevezető után Juhász Andrea és Szalma Bettina, a Szegedi Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai indítottak el egy csapatjátékot, amivel közelebb tudták hozni az embereket. Először mindenkinek elő kellett vennie valamilyen személyes tárgyat, és azt kellett átadnia egy másik embernek, miközben bemutatkozott. Utóbbi szintén továbbadta a saját tárgyát egy harmadiknak, és így tovább. Ezután párba rendeződtek, és különféle önismereti játékok következtek. 

Fotó: Karnok Csaba

A program két órán át tartott, és a résztvevők szerint el is érte célját. Új szakmai és baráti ismeretségek is születtek a végére.

 

A szegedi Áldozatsegítő Központ személyre szabott támogatást nyújt a bajba jutottaknak, így többek között pszichológiai segítségnyújtásban, jogi segítségnyújtásban részesülhetnek az áldozatok, valamint a bűncselekmény következtében kialakult krízishelyzet enyhítésére akár azonnali pénzügyi segítségben is részesülhetnek a rászorulók. A szegedi ÁSK ebben a munkában szorosan együttműködik a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatallal. A szakmai partnerek között ott van a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Csongrád-Csanád Megyei Polgárőrség, a Szegedi Tudományegyetem, az Ágota Alapítvány, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Magyar Vöröskeresztet is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában