Újra a városháza aulájában

2021.08.26. 15:28

A leégett városháza toronylemezéből készült a Vásárhelyi Testamentum

Újra a városháza aulájában látható Erdős Péter képzőművész 1976-ban készített Vásárhelyi Testamentum című domborműve, amit augusztus 20-án avattak fel. Ezen a napon vehette át Erdős Péter a Vásárhely Díszpolgára címet is.

Kovács Erika

A művész (középen) két évig dolgozott a domborművön, ami immár másodszor is a Városházát díszíti. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

– Sajátos és különleges mű Erdős Péter Vásárhelyi Tes­tamentum című, 170x130 centiméteres domborműve – mondta Miklós Péter, a Tornyai múzeum szaktanácsadója.

– A városháza 1970-ben égett le. A torony rézborítása is földre került. Néhány helyi alkotó kapott a vörösréz anyagból, amiből különféle műalkotásokat készítettek. A művészek egyike volt Erdős Péter, aki hatalmas munkával alkotta meg a Vásárhelyi Testamentumot. A domborművön 17 vásárhelyi, Vásárhelyhez kötődő jelentős személyiség arcképét örökítette meg, illetve 7 olyan motívumot tüntetett fel, amely a vásárhelyi lét esszenciáját adja. A kimódoltság, mívesség, mesteri anyagismeret jelenik meg az alkotáson. Az arcok is önmagukért beszélnek. Nemcsak hasonlítanak, hanem a személyiséget is tükrözik – értékelte Miklós Péter.

A művész (középen) két évig dolgozott a domborművön, ami immár másodszor is a Városházát díszíti.
Fotó: Karnok Csaba

A Köztérkép információi szerint Erdős Péter 1976-ban egy kiállításon mutatta be először az alkotást, amit ezután több helyszínen, raktárban tároltak. 1990–1991-ben a városházára került. A rendszerváltás után azt kérték a művésztől, hogy az elmúlt éra címerét cserélje le a klasszikus címerre, végül a címer helyére Galyasi Miklós költő, muzeológus portréja került. A domborművet 2006-ban eltávolították a városházáról, és raktárban tárolták. Hányattatott sorsa pereskedés után rendeződött, a város megvásárolta a testamentumot.

A 24 lemezből álló kompozíciós együttesen Kohán György, Németh László, Kiss Lajos, Tornyai János, Pásztor János, Endre Béla, Török Károly, Szeremlei Sámuel, Szántó Kovács János, Bibó Lajos, Nagy András János, Kossuth Lajos, Gróf Bercsényi Miklós, Nyizsnyay Gusztáv, egy 48-as honvéd, Hunyadi János, Galyas Miklós, tanya, címer, építkezés, népi motívumok, a városháza, a Tisza-part, a puszta és a Kökénydombi Vénusz láthatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában