Bizalmatlannak kell lennünk a csalókkal

Nagyon kell figyelni az internetes vásárlásokkal és a kéretlen levelekkel, mert bármikor áldozattá válhatunk. Erre figyelmeztettek a rendőrség munkatársai szerdán a Somogyi-könyvtárban.

Suki Zoltán

Szerdán indította a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya és a Szegedi Rendőrkapitányság a „Vármegyejáró 2024 – Házhoz megyünk!” elnevezésű prevenciós programsorozatát a Somogyi-könyvtárban. Csala-Pellek Borbála, a Szegedi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója arról beszélt a gyerekek és az idősek előtt, hogy a koronavírus-járvány alatt, illetve után szaporodtak meg bizonyos bűncselekménytípusok. 

csalás, internet, áldozat
 Sokan voltak kíváncsiak az előadásokra. Fotó: Suki Zoltán

Sok a csalás

– A csalások száma jelentősen nőtt, és sajnos mindenkit mindenféle formában igyekszenek manapság becsapni. Történhet ez smsben, e-mailben, vagy éppen telefonhívásokkal – mondta az előadó.

Csala-Pellek Borbála hozzátette, hogy nagyon kell figyelni ezekre a kísérletekre, és kétszer is meg kell gondolni, hogy milyen linkre kattintunk rá. Felhívta a figyelmet a vásárlásos csalásokra is. 

Nem jön a termék

– Számtalanszor előfordul, hogy ha valaki megrendel egy terméket és előre kifizeti, hoppon marad, mert nem kap a pénzéért semmit sem. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy bármilyen kis összegről van szó, meg kell tenni a feljelentést, mert ezek az ügyek sokszor jól nyomozhatók, és előkerülhetnek a csalók – folytatta Csala-Pellek Borbála.

Ugyanez vonatkozik egyébként a biciklilopásokra is. Ott is feljelentést kell tenni, mert jó esély van rá, hogy a rendőrök előkerítik a rablót. 

– Vagyis a legfontosabb, hogy legyünk picit bizonytalanok, különösen a fiatalok és az idősek. És mindig oda kell figyelni a kéretlenül érkező levelekre, vagy smsekre, mert pár másodperc alatt is áldozattá válhatunk – mondta még Csala-Pellek Borbála.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában