Népszerű sport

2 órája

Feszül a húr, száll a vessző - íjászkodás a Bedőben - galériával, videóval

Egyre népszerűbb sport az ásotthalmi erdészeti iskolában az íjászat. A diákokkal tartottunk az egyik délutáni foglalkozásra, ahol még ostorcsattogtatás is volt.

Arany T. János

Ragyogó őszi délután volt, amikor a két fiú egy kézikocsival megérkezett a büfé elé. A legendás, sokat próbált és jó szolgálatot tett szolgálati UAZ az erdőben robbant le. Talán a váltója ment tönkre. Ezért nem a tanulmányi erdőben lévő Négyökrű rétre mentek a fiatalok íjászkodni csak az iskola hátsó részére, a sportpályára.

íjászat, Ásotthalom, erdészeti iskola
A kilencedikesek mellett, akik először próbálták ki, több tapasztalt felsőbb éves is részt vett az íjászkodáson az ásotthalmi erdészeti iskolában. Fotó: Karnok Csaba

Szabadidős programok

Az Al­földi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai délutánonként számos kollégiumi szabadidős program közül válogathatnak. Van madarász, faipari, informatikai szakkör, sportolni, akár zenélni is lehet. Az egyik tanár, Bánhidy Zoltán kezdeményezésére, aki szintén az iskola diákja volt, 2020-tól íjászkodhatnak is a fiatalok.

Folyamatosan bővül

Mint látszik, több éves hagyományokra tekint vissza és egyre népszerűbb sport az ásotthalmi erdészeti iskolában az íjászat. 2022 februárjában Bánhidy Zoltán, kollégiumi nevelőtanár elvégezte az íjászat népszerűsítése és az utánpótlás-nevelés fellendítése érdekében szervezett tanfolyamot, íjászoktató minősítést szerzett, és az iskola a Magyar Íjász Szövetségtől kapott ajándékba két állványt és nyolc íjat húrokkal, alkarvédőkkel és vesszőkkel. Az eszközállomány azóta is folyamatosan bővül, olyan is volt, hogy egy volt diák, Virág Vendel ajándékozta az iskolának a régi íját.

Nyílvesszőket és íjat kaptak

A közelmúltban pedig az ásotthalmi önkormányzat sikeresen pályázott, és ennek köszönhetően százezer forint értékben kapott az iskola nyílvesszőket és egy hagyományos ősmagyar íjhoz hasonló íjat. Lassan összegyűltek a fiatalok, majd a nagy kollégiumban összeszedték a felszerelés egy részét, az íjakat és a vesszőket, majd az egyik udvari helyiségben a céltáblákat, végül mindezt a kerekes kocsira pakolták és elindultak a sportpályára.

Jó szórakozás és jó élmény

Itt egy rövid időre elvonta figyelmüket az íjászatról egy ostor, amit többen bámulatos ügyességgel csattogtattak. A legügyesebb Becsei Hunor volt, aki addig ment, hogy egyik osztálytársa kezébe egy kis faágat adott, amit minden ostorcsapással egyre rövidebbre vágott. Mialatt felállították a céltáblát és felajzották az íjakat, az egyik diák, Varga Mátyás elmondta, hogy azt szereti az íjászkodásban, hogy egyszerre kiegyensúlyozott és fenyegető, miközben türelemre és pontosságra tanít. A délutáni íjászkodás egyetlen lány résztvevője, Szöllősi Viktória ugyanezt úgy fogalmazta meg, hogy az íjászatban számára az is fontos, hogy élvezni tudja a hely szépségét. 

Egy új és érdekes helyzetben próbálhatom ki magam, jó szórakozás és jó élmény 

– Viki. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában