Öregfiú

2 órája

Világrekorder kék vércse

Korát tekintve világrekorder az a madár, amire a Körös-Maros Nemzeti Park honlapja felhívja most a figyelmet. Egy 16 évvel ezelőtt fiókaként gyűrűzött kék vércse került idén lencsevégre Cserebökényben – később a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei azonosították be.

Szabó Imre

A madarat 2009-ben szintén a Körös-Maros Nemzeti Park területén, a Csanádi-háton, Nagyér község határában, egy műfészek-telepen jelölték meg egyedi azonosítást biztosító gyűrűkkel. Bár a kék vércse minden évben hatalmas utat tesz meg, egészen Afrika déli részéig elrepül, az eltelt tizenhat év során egyszer sem olvasták le azoknak a gyűrűknek az adatait, amelyek ennek a példánynak a lábára helyeztek. Most egy túrázó figyelt fel rá.

Kék vércse, matuzsálem, Nagyér
Kék vércse matuzsálemi korban, a Körös-Maros nemzeti Parkban. Fotó: Csepregi Pál

Kék vércse matuzsálemi korban

Becslések szerint a kék vércsék általában 6-8 évig élnek, ez a példány tehát matuzsálemnek számít. Főként, ha figyelembe vesszük, hogy a faj egyedei tavaszi és őszi vonulásuk során hatalmas távolságokat tesznek meg, s ez az út korántsem veszélytelen. Magyarországról a kék vércsék nagy része már elindult az afrikai tájak felé. A 16 éves kék vércse azonosítása jelentős madártani felfedezésnek számít.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában