A Lasker-díjtól a Nobel-díjig

3 órája

Karikó Katalin díjairól nyílt kiállítás – galériával

Tucatnyi magas presztízsű, esztétikailag is impozáns tudományos díj tekinthető meg a Szegedi Tudományegyetem új kiállításán. A fotók Karikó Katalin Nobel-díjas biokmikus amerikai otthonában készültek.

Delmagyar.hu

Újszászi Ilona és Sahin-Tóth István, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság munkatársai csaknem négy éve dolgoznak együtt Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem Nobel-díjas professzorával. Sahin-Tóth István egyik amerikai útjuk során a világhírű kutatóbiológus otthonában fotósorozatot készített Karikó Katalin díjairól, amely sorozat válogatásából csütörtökön nyílt kiállítás az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. 

Karikó Katalin, Sahin-Tóth István
Sahin-Tóth István a Nobel-díjas Karikó Katalin amerikai otthonában készítette kiállított fotóit. Fotó: Karnok Csaba

A tárlatot a tárgyfotók mellett sajtófotók is színesítik. Egyiken a „hírvivő RNS” titkait kutató tudósok, azaz Karikó Katalin és Drew Weissman, valamint Uğur Şahin és Özlem Türeci együtt látható. Egy másik fotó a zárt körű Lasker-díjátadó ünnepség kulisszái mögé enged bepillantást. A Lasker-díj mellett természetesen a Nobel-díj képe is megtekinthető a kiállításon. 

A tárlatot Poór Péter botanikus, az SZTE TTIK Biológiai Intézet docense nyitotta meg, aki úgy fogalmazott, hogy a kiállítás képei, a díjak egyszerre töltik el büszkeséggel és motivációval a Szegedi Tudományegyetem polgárait.

A világ vezető mRNS kutatói közös kitüntetéseit bemutató fotókiállítás egyben ráhangoló program is arra a nagyszabású, nemzetközi konferenciára, amelynek novemberben ad otthont a Szegedi Tudományegyetem. Ezen Karikó Katalin és Drew Weissman is részt vesz.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában