Ismét sok a covidos beteg Szegeden

Sokan küzdenek most influenzaszerű tünetekkel, ők jó eséllyel covidosak. A vírus mostanra megszelídült: a betegek többsége 5 nap alatt túlesik rajta.

Timár Kriszta

Múlt héten nemcsak a csúnya ősz tört ránk hirtelen, vele együtt megérkezett az eső komolyabb, tömeges megbetegedés is. Nagyon sokan lázasak most és dőltek ágynak influenzaszerű tünetekkel. Megtudtuk: újabb covid-hullám ütötte fel a fejét.

Covid, Labor, vizsgálat, betegség
Ismét sok a covidos beteg, a tünetek jó részén azonban 5 nap alatt túlesik a többség.
Fotó: Laufer László

A végtagfájdalmak és a torokpanaszok kifejezetten az influenzát idézték, ez a vírus azonban december-január körül szokott hazánkban felbukkanni. A tesztek egyértelműen kimutatták a betegeknél, hogy koronavírusról van szó 

– mondta el lapunknak Kormányos Szilvia háziorvos. 

Ez a variáns már régen nem az a rettegett verzió, ami az első hullámban világszerte rengeteg ember halálát okozta. A doktornő tapasztalatai szerint nagyjából 5 nap alatt meggyógyulnak a betegek és elegendőnek bizonyul a tüneti kezelés. Ráadásul úgy tűnik, a hullám is gyorsan lecseng. 

– A múlt héten még napi 5-6 ilyen beteg érkezett a rendelőbe, ezen a héten már csak egy-kettő – mesélte Kormányos Szilvia.

A gyerekeknél is hasonló a helyzet: sok most a beteg. 

Hogy covidosak, arra nagyon kevés a kézzel fogható bizonyíték, a szülők többsége ugyanis nem szeretné kitenni a kellemetlen tesztnek gyermekét. Azt viszont elmesélik, hogy sok helyen fél osztályok hiányoznak 

– mondta el lapunknak Rudas Dávid házi gyermekorvos, aki valószínűnek tartja, hogy ez a trend most már állandósul: ősszel a koronavírus, télen pedig az influenza dönt majd sokakat ágynak. 

A betegség terjedésének sebességét a maszk tudja lényegesen lelassítani, éppen ezért az orvosok javasolják, hogy aki lázas és felső légúti tüneteket észlel magán, viselje a környezete védelme érdekében. Érdemes a háziorvost is így felkeresni, hiszen enélkül a váróban is könnyen lefertőzheti a többieket.

A covid XEC-variánsát Németországban azonosították júniusban, azóta többek között az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Dániában is felbukkant. Ez néhány új mutációval rendelkezik, ami elősegítheti a terjedést ősszel, télen pedig dominánssá válhat. Mivel az omikron egyik alvariánsa, az ez ellen továbbfejlesztett vakcinák segítenek a súlyos esetek megelőzésében, ezért a veszélyeztetettek számára emlékeztetőoltást javasolnak az egészségügyi szervezetek. Bár a covid mostanra megszelidült, az idősek, legyengült immunrendszerűek és a terhes kismamák számára javasolt ennek beadása.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában