Ép lélek

1 órája

Lelkész is segíti az árvízi védekezésben résztvevő vásárhelyi katonákat

A logisztikai támogatáshoz mérhető mentális segítségről, lelkészi jelenlétről, vészhelyzeti protokollról, társadalmi összefogásról, a Duna mentén élők hálájáról is beszélt lapunknak Molnár Zsolt dandártábornok. A vásárhelyi parancsnok Kismaroson és Dunabogdányban járt a napokban az árvízi védekezésben résztvevő vásárhelyi katonáknál.

Tábori Szilvia

Mindenki érzi, hogy nagy lehetne a baj. Nem véletlenül mozgatta meg az egész Északnyugat-Magyarországot a dunai árhullám; korra, nemre, rendfokozatra való tekintet nélkül mindenki ott van, összefogott a társadalom, pakolják a zsákot, ideiglenes gátat emelnek, ott segítenek ahol tudnak 

– mondta portálunknak Molnár Zsolt, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár idén májusban dandártábornokká kinevezett parancsnoka, aki Kismaroson és Dunabogdányban járt a napokban. Az árvízi védekezésben ugyanis a vásárhelyi alakulat több századnyi katonája vesz részt.

Dudás Ferenc őrnagy (balról), református tábori lelkész közösséget vállalva a vásárhelyi alakulat katonáival.  
Fotó: Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár

Tervek a protokoll szerint 

Veszélyhelyzeti protokoll esetén akár egy óra alatt összeáll a honvédség operatív csoportja, hiszen a szervezés sok esetben – ahogy a dandártábornok is megfogalmazta – kritikusabb és összetettebb feladat a tényleges munkavégzésénél. Így volt ez a korábbi, rendkívüli dunai és tiszai árhullámoknál, a magyar vasút történetének egyik legsúlyosabb, 1994-es szajoli vonatbaleseténél, a 2010-es, több emberéletet követelő kolontári vörösiszap katasztrófánál, vagy a kórházak koronavírus alatti fertőtlenítésekor is, amikor rendkívül gyorsan és nagy erőkkel kellett egy váratlan vészhelyzetre reagálni. A mostani árvíznél, az előzetes információkkal együtt is a bejáratott protokollt, a vezetési a kommunikációs rendszert követve kellett megszervezni a feladatokat.  

Önzetlenség a civilektől 

A munka feszített, de a szervezettségnek, a különböző hivatalos szervek, a vízügyes szakemberek, a katasztrófavédelem, a honvédség közötti együttműködésnek köszönhetően nyugodt a parancsnok tapasztalata szerint. Úgy a homokzsákok pakolása, mint az eszközök szállítása, a felszerelés őrzése, vagy például az ellátmány megszervezése, minden gördülékenyen halad. Mint mondta: ahogy korábbi helyzetekben, úgy ezúttal is meglepte a szinte kérés nélküli önzetlen összefogás. Megható az ott élők hálája, de örömmel látta azt is, hogy a hivatásos és szerződéses katonák mellett a tartalékos állomány is kiveszi részét a védekezésből, ami a katonáknak és a civil társadalomnak egyaránt fontos üzenet.

A vásárhelyi dandár katonái Kismaros és Dunabogdány térségben segítik az árvízi védekezést.
Fotó: Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár

Összefogás és bizalom  

– Bízom a helyszínen szolgáló parancsnokokban, a csapatok vezetőiben. Mindegy éppen hol szolgálnak a vásárhelyi alakulat katonái, felelős vagyok értük. Fontos volt személyesen látnom a körülményeket – válaszolta Molnár Zsolt dandártábornok arra reagálva, ellenőrző, vagy inkább támogató volt jelenléte a védekezés helyszínein. Elmondta továbbá, hogy a logisztikai támogatáshoz mérhető felelősségük a katonák mentális segítése is, amiben úgy véli, hatalmasat léptek előre. 

Úgy vélem évtizedekre visszamenőleg látható a fejlődés, ahogyan mostanra a lelkészi szolgálat, illetve a pszichológusok is aktívan támogatják a katonákat. Dudás Ferenc őrnagy, református tábori lelkész például a kismarosi és dunabogdányi helyszínen segítette az ott szolgáló katonákat

 – tette hozzá. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában