Életet ment minden véradás: öt településen 7 helyszínen 13 alkalommal segíthetnek

Civil véradó hetet tartanak ezekben a napokban az egész országban. Vármegyénkben öt településen lehet segíteni. Hogy mit jelent a betegeknek ez a gesztus, arról lapunk egy éve transzplantált újságírója mesélt, aki a program fővédnöke.

Timár Kriszta

Ezen a héten zajlik a XI. Civil véradó hét. Vármegyénkben öt településen 7 helyszínen 13 alkalommal vehetnek részt véradáson azok a civilek, akik így kívánnak segíteni beteg embertársainkon. 

véradás, véradó hét, Szeged, önkéntes
A véradás csupán pár perc, de több életet is megmenthet. Fotó: Timár Kriszta

Összesen 1600 szervezettel vagyunk kapcsolatban. Ilyenkor direktben hívjuk fel a figyelmüket, hogy jöjjenek vért adni

 – beszélt a programról Varga Márta, a Csongrád-Csanád Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ társadalmi kapcsolatokért felelős munkatársa. Hozzátette, az országos akcióban a tavaly őszi és az idei, tavaszi akcióhét alkalmával is Csongrád-Csanádban volt a legtöbb véradó: az egy hét alatt mindkét esetben közel 400 fő nyújtotta karját. Ez a célja a mostani Civil véradó hétnek is.

Lázár Mária, az Országos Vérellátó Szolgálat régióigazgatója elmondta, régiónkban napi 150 véradó tudja garantálni a szükséges vérmennyiséget a biztonságos betegellátáshoz. 

A tanév megkezdődésével szerencsére újra el tudjuk érni véradóinkat, biztosítani tudjuk a szükséges mennyiséget, az ilyen kiemelt véradó események azonban így is nagyon fontosak. Egyrészt fokozzuk az ellátási biztonságot, másrészt sok olyan embert tudunk megszólítani, akik egyébként nem biztos, hogy eljönnének vért adni – mondta.

A levett vért minden esetben alkotóelemekre bontják, így kapják meg a betegek. A leggyakrabban a vörösvérsejt koncentrátumra van szükség ezeket adják a nagy vérigényű műtétek esetében a vérpótlásra. 

Ez 35 napig tárolható. A vérlemezke-készítményt viszont csak 5 napig, miközben arra is sokszor van szükség, elsősorban nagyobb vérzés esetén, illetve immunszupresszív kezelések során. A legtovább a friss fagyasztott plazma tárolható: ezt két évig tudjuk felhasználni sorolta az igazgató főorvos.

Bár egy véradással három élet is megmenthető tehát, egyetlen adag levett vér nem elegendő egy beteg számára. 

A műtétek átlagos vérigénye 2-4 egység, de van, amikor ennél jóval többre van szükség egyetlen operációhoz is. Főleg ezért fontos tehát a véradás, hiszen muszáj tartalékot képezni

  magyarázta Lázár Mária. 

A rendezvény fővédnöke idén lapunk újságírója, Szabó Imre volt. Ő éppen egy éve esett át vesetranszplantáción, a hosszúra nyúlt operáció alatt pedig vért is kapott. 

Az olyan bonyolult beavatkozások esetében, mint az enyém is volt, szükség van transzfúzióra, de van aki már a dialízis alatt is kap. A vese ugyanis fontos szerepet játszik a vérképzésben, így a betegek vérszegénnyé válhatnak. Én tehát a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy a véradás valóban életet ment, hiszen ha nem lett volna vér, a műtétem sem lett volna sikeres mondta kollégánk, aki emiatt nem csak vesedonorjának hálás új életéért, hanem a véradóknak is. 

Így segíteni pedig nem is nagy dolog.

Tizennyolc éves korom óta vagyok véradó, 3 havonta járok. Rájöttem ugyanis, hogy ez a saját egészségem szempontjából is jó: nincs magas vérnyomásom és a vércukrom is rendben van

  mesélte a 62 éves Sándor Imre, aki szerint 8-10 percet eltölteni a véradóágyon így nemcsak jótett, de kifejezetten hasznos is. 

A szegedi, Honvéd téri Véradó Intézetben a Civil véradás még pénteken is tart, 7 és 14 óra között várják a segíteni vágyókat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában