Alkotói díjjal ismerték el a fiatal kémiatanár munkáját

2023.09.14. 07:00

Szívós Ádám: a diákok motivációját fel kell tudni kelteni, majd meg is kell tartani

Fiatal természettudományos tanár alkotói díjat kapott a Radnóti-gimnázium kémiatanára. Szívós Ádám 29 évesen is már sikeres versenyfelkészítő pedagógusnak mondhatja magát, a mindennapokban azonban az okoz számára sikerélményt, ha fel tudja kelteni a diákok érdeklődését tantárgya iránt.

Timár Kriszta

Szívós Ádám azt szereti a munkájában legjobban, amikor látja, hogy motiválni tudja a diákokat. Fotó: Karnok Csaba

Második alkalommal adták át a Fiatal természettudományos tanár alkotói díjat, amelyet idén huszonkét kiváló fiatal pedagógusnak ítélt meg a Richter Gedeon Nyrt. Centenáriumi Alapítvány kuratóriuma. Az elismerés a 35 év alatti tanárok támogatását, illetve pályán maradását szolgálja. A díjat két szegedi pedagógusnak is odaítélték. Őze Tibort már bemutattuk, most ismerjék meg Szívós Ádámot, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium 29 éves kémiatanárát.

Azért hordok köpenyt, hogy ne olvadjak be a diákok közé 

– viccelődött a pedagógus, aki azt vallja, fiatalon is ki lehet vívni a diákok tiszteletét. 

Fotó: Karnok Csaba

Azt kell mutatni, hogy megbecsülöm a közös munkánkat és egyenrangú partnerek vagyunk ebben

 – mondta. Másik elve, hogy fontos egy pedagógus munkájában, hogy emberileg milyen pluszt tud hozzátenni munkájához. Ebben is igyekszik a legjobbat nyújtani.

Szívós Ádám eredetileg biológia tanárnak készült, de egyetemistaként a gyakorlati oktatáson kémiából sok lehetőséget kapott mentortanárától és megtetszett neki ez a szak. Pályáját 2019-ben kezdte a Radnótiban, immár kizárólag kémiatanárként. Tavaly pedig olyan sikert ért el, melyet több évtizedes tanítás után is csak kevesen. Egy matematika-fizika szakos diákjában olyannyira sikerült felkeltenie a kémia iránti szenvedélyt, hogy egészen a nemzetközi kémia diákolimpiáig menetelt. Viczián Dániel – bár órarend szerint 10. évfolyamon tanulta utoljára ezt a tantárgyat – a nyári, zürichi versenyen a legjobb 20 százalékban végzett, ezüstéremmel tért haza.

Nagyon élvezem a versenyeztetést, bár ez a legkisebb része a munkámnak, a hétköznapi órákon felüli hétvégi plusz munka. Viszont rengeteget tudok belőle én magam is tanulni, gyorsítja a szakmai fejlődésemet. A mindennapok azonban főleg a gimnáziumi órákról szólnak. Ezekben azt szeretem a legjobban, ahogyan meglátom a diákokban, amint fellobban a motiváció. Ezért kell minden alkalommal 100 százalékot nyújtani, hogy aztán ez meg is maradjon és mindig kapjanak valamit, amiért azt érzik, megérte bejönni az órára

 – vallja a pedagógus, aki éppen ezért soha nem ír fel hosszú képleteket, mert tudja, azzal csak elriasztaná a fiatalokat. Hozzátette: annak is örül, hogy ő is mindig jó érzéssel tud bemenni a tanterembe. 

Fotó: Karnok Csaba

Bármi is van körülöttem, elfelejtek minden rosszat abban a pillanatban, ahogy belépek. Nem mondom, hogy amikor egy nap a hetedik órámat kezdem meg, ahhoz mindig van kedvem, de olyan még soha nem volt, hogy ez az érzés ne vált volna semmissé, ahogy elkezdjük a közös munkát. És amíg ez így lesz, biztosan a pályán maradok

 – jelentette ki. A díjnak is egyébként, amit kapott, ez az elsődleges célja, de mint fogalmazott, számára inkább az az üzenete fontos, hogy megbecsülik a munkáját. Az ezzel járó ösztöndíjat egyébként félreteszi: lakásra gyűjt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában