Szegedi hírek

2023.10.01. 14:40

Két testvér a színpadon, egy a dizájnvilágban teljesedett ki

Mi a közös egy négyszeres Dömötör-díjas színésznőben, a dizájnszakma Oscar-díjára jelölt üvegművészben és egy énekesben, aki többek között a Fool Moon alapító tagja volt? Mindhárman tehetségesek, szegediek, ráadásul testvérek. Ha a tudósok a művészi kiteljesedésért felelős gén beazonosítására vállalkoznának, vélhetően érdemes lenne Csorba Kata, Deák Zsuzsanna és Deák András családjával kezdeniük a vizsgálódást.

Koós Kata

András volt az úttörő, Kata a legkisebb, Zsuzsi a csendes erő a testvérek között.

Fotó: Karnok Csaba

A Liliom utcában nőttünk fel. Négy gyermekre az átkosban már járt a nagy lakás, ott már lehetett fogócskázni is. A nagy belmagasság miatt három és fél méteres karácsonyfánk volt, mindig együtt díszítettük saját készítésű díszekkel

 – osztották meg gyerekkoruk legmeghatározóbb otthonának emlékét lapunkkal a szegedi művésztestvérek. Édesanyjuk első házasságából négy gyermek született: Deák András, Anna és az ikrek, Zsuzsanna és Árpád. A második házasságából pedig Csorba Kata, aki tíz évvel fiatalabb elsőszülött bátyjánál. 

Kata igazi hajas baba volt

 – mutatta a régi fényképet Deák András szeretetteli mosollyal, amelyen a karjában tartja az újszülött Katát. Egész sorozat készült a kishúg érkezésekor, minden testvér örömmel ringatta a legkisebbet. 

Karnok Csaba
A testvérek szoros kapcsolatban állnak ma is, együtt örülnek egymás sikereinek.
Fotó: Karnok Csaba


Érdekességek a családi kalendáriumban

Gyorsan kiderült, hogy a családi legendárium csordultig van érdekességekkel. Például hogy az ikrek egyike Budapesten, a másik Szegeden látta meg a napvilágot az elrontott születési anyakönyv szerint. 

Vidámak voltunk, de rettenetesen csórók. Nagy volt a család, szilvás gombócból száz készült mindig

 – közölte Deák András, majd a három testvér egyszerre kezdte da­­lolni A padlás musical Szilvás gombóc című slágerét. 

Húst pedig akkor ettünk, amikor apa elütötte véletlenül a szarvast a Trabanttal 

– vágta rá Csorba Kata. 

Amire aztán azt mondták anyuék, hogy kecske – folytatta András, mire nagy ka­cagásban törtek ki. – Ez azért túlzás, ettünk mi húst is, csak sokszor volt sült krumpli és zsíros kenyér

 – tompított Zsuzsi. 
Házibuliban nőtt fel a legkisebb

Az első négy testvér között mindössze három év a korkülönbség. Csorba Kata úgy fogalmazott, hogy olyan volt, mintha valamiféle zsúrban nőtt volna fel, nagy testvérei­nek a cimborái ugyanis mindig otthonukban lógtak, a vonalas telefon is folyamatosan csörgött. 

Én élveztem a nagyok társaságát. Ötévesen így meg tudtam nézni például az Ördögűzőt vagy Hitchcock Madarait. Aztán sokkot kaptam

 – mesélte nevetve Kata. Bátyja elmondta, kishúga mindig új produkcióval rukkolt elő a nagyoknak, akik nagyon szerették performanszait. 
András volt az úttörő a gyerekek között

Édesanyjuk pedagógusként dolgozott, értelmiségi pályára igyekezett terelgetni gyermekeit. Andrásnak az építészmérnöki pályát javasolta, de gyorsan kiderült, az elsőszülött másra hivatott. András volt az úttörő a testvérek között, 17 évesen már zenélt, később alapító énekese volt a Crash szintipopbandának, a Fool Moon és a Budapest Voices a cappella együtteseknek, végig­énekelte az országot. Néhány éve abbahagyta a zenélést, két éve immár Spanyolországban él, de elárulta, tervei szerint hamarosan visszatér az énekesi pályára. 
Jöhet a dizájnvilág Oscar-díja

A csibész Árpi, a szelíd Anna, Zsuzsi pedig a csendes erő volt a testvérek között. Zsuzsi versenyszerűen kajakozott, nyolcadikos korában magyar bajnoki címet szerzett. Majd gerincprobléma miatt örökre abba kellett hagynia az evezést, de nem tört össze, új utat keresett. A Tömörkény-gimnáziumban tanult grafikát és kerámiaművészetet, később a MOME-n folytatta tanulmányait, ahol üveg- és kerámia­tervező művész lett, most forradalmi Re-built Glass üvegével az Edida-díj, azaz a dizájnvilág Oscar-díjának várományosa. 

Karnok Csaba
András, Anna, Zsuzsanna, Árpád és a legkisebb, Kata. Az öt testvér édesanyjukkal. Fotó: Deák Zsuzsanna
Fotó: Karnok Csaba


Kata lett a szegedi közönség kedvence

Csorba Kata előadóművészi tehetsége már gyermekkorában megmutatkozott, és nem csak az otthoni produkciók során. Sorra nyerte a szavalóversenyeket. Vallási okokból sokáig hezitált a színészi pályán, ő is kerámiaművészetet tanult a Tömörkény-iskolában, végül azonban csak belevágott a színészetbe. 2006 óta tagja a Szegedi Nemzeti Színház társulatának, az­­óta már négyszer nyerte el a közönségkedvenceknek járó Dömötör-díjat. 
Kiváló tanárok segítették őket

A felmenőink között főleg tanárok és orvosok voltak, így mi a testvéreimmel a művészi irányainkkal eléggé megtörtük a sort. Kiváló tanáraink voltak, akik felismerték a tehetségünket, és segítették a szárnypróbálgatásainkat. Emellett mindannyian erős egyéniségek vagyunk, elég nagy a teherbírásunk és az igazság­érzetünk. Nem hátrálunk meg egykönnyen, ha elesünk, felállunk, és megyünk tovább. Mindig is összetartottunk, de nem nyomtuk el testvérként egymást

 – fejtette fel művészi kiteljesedésük eredőit András. 
Együtt telnek a nagy ünnepek

Az öt testvér ma is szoros kapcsolatban van, együtt örülnek egymás sikereinek, nézik Kata előadásait, látogatják Zsuzsi kiállításait, a nagy ünnepeket pedig mindig együtt töltik rengeteg közös énekléssel és kacagással. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!