Szentes és környéke

2015.08.11. 22:29

Kilenc éve tűnt el: rendőrök kutattak Koncz Judit élettársának kocsmájánál

Szentes - Kilenc éve egy éjszaka eltűnt a szentesi Koncz Judit. Az ügyét tavaly vette át az ORFK speciális nyomozócsoportja. Tegnap nagyon kutattak valami után a volt élettárs évekkel ezelőtt bezárt szentesi kocsmájánál.

Munkatársunktól

– Valakit keresnek. Állítólag pár éve eltűnt az asszonyka – véleményezték tegnap délután a szentesi Vásárhelyi utcán álldogáló férfiak, hogy mi lehet az évekkel ezelőtt bezárt kocsmánál a mozgolódás oka. Lapunk többször foglalkozott az üggyel. Az akkor 26 éves Koncz Judit 2006-ban egy éjszaka eltűnt Dózsa György utcai otthonából. Az ügyet tavaly az Országos Rendőr-főkapitányság kiemelt életellenes ügyeket felderítő osztálya vette át.

Tegnap rendőrök és katasztrófavédők autói álltak az előtt az épület előtt, amely a fiatalasszony volt élettársának tulajdonában áll. Az egyik autó oldalán látható felirat tanúsága szerint a rendőrségi autó a tűzszerészeké. A nyitott kapun át látni lehetett, hogy egyenruhás férfiak dolgoztak hátul az udvarban, időnként egy civil ruhás nyomozó is felbukkant.

Az első jelzések szerint szippantó autó dolgozott az épületnél. Ilyet nem láttunk, azonban egy tűzoltójármű segítségével mintha mostak, öblítettek volna valamit. Egy közeli tűzcsaptól egy csövet a járműig, onnan egy másikat az udvar végébe vezettek a katasztrófavédők. Hogy az utcán beszélgető helyiek vélekedése helyes-e, és esetleg valóban a rejtélyes körülmények között eltűnt nő után kutatnak, nem tudni.

Rendőrök és katasztrófavédők kerestek valamit a bezárt szentesi kocsma udvarán. Fotó: Králik Emese

Rendőrök és katasztrófavédők kerestek valamit a bezárt szentesi kocsma udvarán. Fotó: Králik Emese


Az ORFK kommunikációs szolgálata a válaszadásig türelmet kért. Lapzárta előtt telefonon is érdeklődtünk, de csak a korábbi kérésüket erősítették meg ismét. Hivatalos megkeresésünkre a katasztrófavédők sem válaszoltak. Úgy hallottuk: mivel nekik vannak megfelelő eszközeik, ezért az ő segítségüket azért kérte a rendőrség, hogy valahonnan emeljenek le egy betontömböt. A feladatuk ennyi volt, állítólag nem firtatták, mi van alatta.

Az egyenruhások egész délután a helyszínen tartózkodtak. Az utcán egy angliai rendszámú személyautót is láttunk. Ez minden bizonnyal a volt élettársé, aki információink szerint Judittal közös lányukkal a szigetországban él. Judit édesapja, Koncz József is úgy tudja: az unokája és a férfi a napokban érkezett látogatóba Szentesre. Azt, hogy esetleg a nyomozásban történt volna előrelépés, nem hallotta.

Kilenc éve megoldatlan rejtély

Délmagyarország Koncz Judit különös körülmények között történt eltűnése óta folyamatosan foglalkozott a nő ügyével és számolt be az újabb fejleményekről. Utoljára alig egy éve közöltük, hogy nyolc év után megoldódhat a rejtély: ekkor az ORFK speciális nyomozócsoportja vette kezébe az ügyet.

Koncz Judit 2006. július 21-éről 22-ére virradó éjjel tűnt el rejtélyes körülmények között szentesi, Dózsa György utcai otthonából. Az akkor 26 éves nő kétéves kislányával, Diánával, és élettársával, Kiss Lászlóval élt együtt. A szülők és rokonok mellett sokak meggyőződése volt Szentesen, hogy Judit nem önszántából ment el és hagyta magára imádott kislányát.

Már az felettébb furcsa volt, hogy a nő papucsban és hálóingben indult útnak biciklivel. Július 22-én reggelre megdöglött Koncz Juditék házőrző kutyája: a keverék kuvaszt megmérgezték. Megtalálták ugyanakkor a kertben Koncz Judit fél pár fülbevalóját.

A nő eltűnése előtt még elment a fodrászhoz, vágatott a hajából, eltűnésének estéjén pedig SMS-t írt a munkája miatt Kecskeméten tartózkodó Kiss Lászlónak – „Jó éjszakát, vigyázz magadra, szeretlek, reggel várunk!" –, akivel azt tervezték, hitelt vesznek fel, hogy közös otthont építsenek. Judit eltűnése előtt többeknek elmondta, fél a volt élettársától, lánya apjától.

A bűnüldöző szervek előtt nem volt ismeretlen a férfi, aki 2006 májusában 1 év 4 hónapos németországi börtönbüntetéséből szabadult. A férfit egy dolog érdekelte hazaérkezése után, a 2 éves lánya, akit nyolc hónapos korában látott utoljára. Koncz Judit eltűnése után a bíróság a börtönviselt élettársnak ítélte a gyermeket, akit Angliába vitt.

Azóta is ott élnek. A rendőrség az első perctől fogva közigazgatási eljárásban vizsgálta Koncz Judit ügyét, mert szerintük nem merült fel konkrét bűncselekményre utaló adat. A rendőrség például nem látott összefüggést az eltűnés és a kutya megmérgezése között. Azt mondták akkor, hogy az állatkínzás oka és miértje nem állapítható meg.

A rendőrök elmondásuk szerint azért nem végeztek a Dózsa György utcai háznál kutyás nyomkutatást, mert nem tehették ki mérgezésveszélynek a nyomkereső kutyát. Koncz Juditot végig eltűntként és nem bűncselekmény áldozataként tartották nyilván a rendőrségen. „Szörnyű a tudat, hogy soha nem tudjuk meg, hol lehet a lányunk. Nincs egy hely, ahová virágot vihetnénk" – mondta lapunknak Koncz Józsefné 2010-ben. Az asszony nem élhette meg lánya földi maradványainak megtalálását – 2013-ban elhunyt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!