A hősökre emlékeztek

2 órája

Fáklyás felvonulással és irodalmi esttel is emlékeztek – galériával, videóval

Szentmihályon koszorúzással és fáklyás felvonulással, az újszegedi Bálint Sándor Művelődési Házban pedig irodalmi esttel tisztelegtek 1956 hősei előtt. Ruzsa Roland önkormányzati képviselő a béke fontosságát hangsúlyozta.

Delmagyar.hu

Szeged minden településrészében szerveztek ünnepséget az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. A szentmihályi megemlékezés az Emlék téren kezdődött kedden délután. A Szentmihályi Egyesület tagjai idézték fel október 23-a legfőbb eseményeit. Ünnepi beszédet Ruzsa Roland és Jávorszky Iván önkormányzati képviselők mondtak. 

Ruzsa Roland, megemlékezés, nemzeti ünnep
Fáklyákkal a kezükben vonultak a szentmihályiak az Emlék térről a templomhoz. Fotó: Karnok Csaba
 

Ruzsa Roland a béke fontosságát hangsúlyozta

Azt mindnyájan tudjuk, hogy a mai napon hősöket és a szabadságunkat jöttünk ünnepelni. Egy forradalom, egy szabadságharc sajnos sokszor véres áldozatokkal is jár. Azt szeretném kívánni az utókor nemzedékeinek, hogy soha ne legyen ebben részük. Látjuk hogy szomszédunkban, Ukrajnában régóta véres háború zajlik. Magam is amondó vagyok, hogy Magyarország maradjon ki a csatákból, a háborúból, Magyarországon legyen béke. A Jóisten óvja a magyar nemzetet, a magyar embereket

 – hangsúlyozta Ruzsa Roland.

Az évszám, ami megrengette a világot

Jávorszky Iván beszédében rámutatott, hogy 1956 azon évszámok egyike, amely megrengette a világot. 

– Ekkor jött rá a világ arra, hogy a szovjet rendszer egy Patyomkin-falu, egy hazug diktatúra. Amikor megemlékezünk az '56-os forradalomról, egy olyan eseményről beszélünk, amely nem csupán a múltunk, hanem a jövőnk alapja is. Október 23-a a bátorság napja, amikor a magyar nép összefogott az elnyomás ellen. 1956-ban fiatalok, diákok, munkások, értelmiségiek küzdöttek egyszerre a szabad, független, demokratikus, európai Magyarországért – fogalmazott. 

A kopjafa megkoszorúzása után a megemlékezők fáklyákkal a kezükben vonultak a templomhoz, ahol Kovács Zoltán plébános buzdította a megjelenteket a szeretet, a béke és a megbocsátás erényeinek gyakorlására. 

Ruzsa Roland, megemlékezés, nemzeti ünnep
Antal Anikó, Kiss Ernő és Fabulya Andrea olvasott fel részleteket neves írók, költők műveiből Újszegeden. Fotó: Karnok Csaba

Az ünnep közösséget teremt

Újszegeden, a Bálint Sándor Művelődési Házban irodalmi estet rendeztek a nemzeti ünnep alkalmából kedden este. Jáger Richárd intézményvezető köszöntötte a megjelenteket, az ünnep közösségteremtő erejét hangsúlyozva. 

– Az ünnep közösségi létezés, amikor az egyéni érdekek fölé a másik embert, a többi embert helyezzük. Amikor egyéni céljaink a közösség javában oldódnak fel. Nemzetünk nagy pillanatai ezért váltak ünneppé, mert lényegük mélyén nem az én, hanem a közösség áll. Az emberek tekintetüket nem az érdek, hanem az igazság felé fordították – fogalmazott. 

Az est során Antal Anikó, Fabulya Andrea és Kiss Ernő tolmácsolásában hangzottak el részletek mások mellett Fekete Pál, Márai Sándor, Váci Mihály, Simai Mihály és Széchenyi István írásaiból. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában