Hirdetés

2023.09.14. 00:00

Piacképes szakmák, egyszeri pályakezdési juttatás, ösztöndíjak – Megéri a szakképzésben tanulni!

Tanulj piacképes szakmát, keress pénzt már a suli alatt, tervezz és gazdálkodj! Találd meg a számításodat a Szegedi Szakképzési Centrum szakképző iskoláiban!

Delmagyar.hu

A szakképzés átalakításának köszönhetően az új szakképzési törvény a 2020/2021-es tanévtől új típusú ösztöndíjakat és egyszeri pályakezdési juttatást vezetett be a szakképzésben. A fiatalok az ösztöndíjnak köszönhetően már tanulmányaik ideje alatt rendszeres jövedelemhez jutnak, elkezdhetnek tervezni és gazdálkodni.

A rendszeres havi juttatásokon túl egyszeri alkalommal támogatást kapnak a pályakezdéshez is, amelyet szabadon felhasználhatnak, akár vállalkozásuk elindítására, eszközök beszerzésére, vagy egyéb személyes kiadásokra is.

Ezt nyújtja a Szegedi Szakképzési Centrum

A Szegedi Szakképzési Centrum a fenntartásában működő 10 szakképző iskolában piacképes szakmákat kínál, a képzések az ipari és a munkaerőpiaci igényekhez igazodnak, duális képzőpartnerek bevonásával.

A 2023/2024-es tanévben a szakképzésben tanuló diákok a tanulmányaik során a szakma megszerzése mellett az alábbi ösztöndíjjuttatásokban részesülhetnek:

Ágazati alapoktatásban, a technikum 9–10. évfolyamán és orientációs évfolyamban tanulók: 8.000 Ft/hó.

A szakképző iskola 9. évfolyamán, a Dobbantó Programban és a Műhelyiskolában a diákok a tanév során 16.000 Ft/hó ösztöndíjat kapnak.

Az ösztöndíj szakirányú oktatásban, nem duális képzés esetén, a tanulmányi átlag függvényében: 8.000–59.000 Ft/hó.

Apáczai ösztöndíj: rászorultsági helyzet és jó tanulmányi eredmény alapján járó támogatás – pályázat útján, amely 16.000–34.000 Ft/hó kiegészítő ösztöndíjat jelent.

Minden sikeres szakmai vizsgát tett tanuló, aki

- első szakmáját tanulta,

- tanulói jogviszonyban állt,

- a szakmai oktatásban ingyenes részvételre volt jogosult

egyszeri pályakezdési juttatásban részesült, amelyet minden vizsgázó 2023 augusztusában kézhez kapott.

A pályakezdési juttatás mértéke a szakmai vizsga eredményétől függően 133.000–302.000 Ft közötti összeget jelent.

A Szegedi Szakképzési Centrum iskoláiban 421 sikeres, első szakmai vizsgát tett tanuló egyszeri pályakezdési juttatásban is részesült, átlagosan 250.299 Ft összeget kaptak a tanulók átutalással. Összesen: 105.376.000 Ft kifizetés történt.

 

A szakképzés a jövő lehetősége, élj vele Te is, hiszen a jövőd itt kezdődik!

szakkepzesszeged.hu

facebook.com/szegediszakkepzes

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában