Hirdetés

2024.09.01. 08:00

A Szegedi Nemzeti Színházban debütál a Duna Művészegyüttes Apák és fiak című előadása

A Duna Művészegyüttes Apák és fiak – Táncelőadás Nagy Albert gyűjtései nyomán című előadása egy sorozat kezdő állomása, melyben tisztelegni kívánnak a kiemelkedő munkát végző néptáncgyűjtők előtt. Elsőként az együttes művészeti vezetőjének, Juhász Zsoltnak mestere, Nagy Albert munkássága kerül fókuszba. A produkció a Szegedi Nemzeti Színházban szeptember 10-én 19 órakor debütál.

PR cikk

Forrás: Duna Művészegyüttes Nonprofit Kft.

Nagy Albert gyomai származásúként 1972-ben vette át a Szeged Táncegyüttes vezetését, amit nagyon hamar az ország legjobb együttesei közé emelt. Saját hitvallása szerint is a Tímár-iskolához tartozott, őt követte koreográfusként és gyűjtőként egyaránt. A Harangozó Gyula-díjas koreográfusnak emblematikus gyűjtései születtek az évek során, ezekből építkezik a tiszteletére készült az Apák és fiak – Táncelőadás Nagy Albert gyűjtései nyomán című produkció, mely a tervek szerint egy neves néptáncgyűjtőket bemutató sorozat kezdő állomása.

Forrás: Duna Művészegyüttes Nonprofit Kft.

A Duna Művészegyüttes előadása az apák és fiak közötti szellemi kapcsolaton keresztül a hagyományról, az átörökítésről és az átvételéről kíván szólni. Az előadás érdekessége, hogy a Duna Művészegyüttes nem hívott külsős koreográfusokat, a tánckar tanulta be a táncanyagot az archív felvételek alapján. A felkészülés során először megvizsgálták Nagy Albert gyűjtéseit, végig nézték azokat a fontos archív filmeket, amik az ő nevéhez köthetők, majd Juhász Zsolt művészeti vezető egy szűk szakmai stábbal átgondolta, hogy melyik táncos melyik tájegység megtanulására a legalkalmasabb, így rendhagyó módon az Együttes táncművészei készültek fel a filmekből és tanították át egymásnak a lépéseket, mozdulatokat. Ahogy Juhász Zsolt mondja: 

ettől lett ez egy ízig-vérig dunás előadás

Szeged környék leghíresebb gyűjtéseit láthatja a közönség az előadásban: a szegvári, baksi, hódmezővásárhelyi és kiskundorozsmai cigányság táncait, és Kardos István apádfalvi vőfély táncait, de Békés vármegyéből eleki, méhkeréki, kétegyházi, Mezőségről széki, Kalotaszegről nádasdaróci és inaktelki, Küküllő-mentéről pedig lőrincrévéi táncokat is bemutatnak a produkcióban, amelyben Kölcsey Ferenc Parainesis Kölcsey Kálmánhoz című művéből is idéznek részleteket Rubold Ödön Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész tolmácsolásában, táncosként pedig közreműködik Pálvölgyi Kristóf.

Forrás: Duna Művészegyüttes Nonprofit Kft.

Szeptember 10-én a Duna Művészegyüttes Apák és fiak című előadása két felvonásos lesz a Szegedi Nemzeti Színházban, melynek első felvonásában azok az együttesek lépnek fel, amelyekkel Nagy Albert koreográfusként és együttesvezetőként hosszú évekig dolgozott. Közreműködik a gyomaendrődi Körösmenti Táncegyüttes (együttesvezető: Weigert László), az Üllési Fonó Táncegyüttes (együttesvezető: Nagy Róbert), a Sebes-Körös menti Pacsirták Néptáncegyüttes Romániából (együttesvezető: Szoboszlai-Gáspár Edit), valamint a Szeged Táncegyüttes (együttesvezető: Gombos András).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában