Rakétákkal és drónokkal támadtak az orosz erők – frissül

960. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán rendőrök és szakértők vizsgálnak egy bomba becsapódása nyomán keletkezett krátert lakóházak mellett a kelet-ukrajnai Harkivban 2024. október 8-án.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szergej Kozlov

Cikkünk frissül

Ursula von der Leyen: csak egy út van a béke elérésére, Ukrajna politikai, pénzügyi és katonai támogatása

Csak egy út van az igazságos béke elérésére Ukrajna és Európa számára, mégpedig Ukrajna ellenállásának további és folyamatos politikai, pénzügyi és katonai támogatása mindaddig, amig szükséges – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban szerdán, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének az uniós tanács soros magyar elnökségi programjának ismertetéséről folytatott vitán.

VON DER LEYEN, Ursula
 Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal a magyar uniós elnökségi programról szóló vitán az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2024. október 9-én
Fotó: Purger Tamás / Forrás:  MTI

Ursula von der Leyen, aki Orbán Viktor miniszterelnök beszéde után szólalt fel, azt mondta, a világ szemtanúja Oroszország háborúja brutalitásának, és még mindig vannak olyanok, akik az ukrajnai háborúért nem a támadót teszik felelőssé, hanem a megtámadottat.

Még mindig vannak olyanok, akik nem Vlagyimir Putyin orosz elnök hataloméhségét látják a háború mögött, hanem Ukrajna szabadságvágyát kárhoztatják. Megkérdem önöket: a magyarokat teszik-e felelőssé az 1956-os orosz invázióért?

– tette fel a kérdést az uniós bizottság elnöke.

Ukrajna népe, a szabadságharcosok népe, pontosan úgy, mint azok a hősök, akik Közép- és Kelet-Európát szabadították meg a szovjet uralomtól annak idején – fogalmazott a német politikus.

A versenyképesség kérdésével kapcsolatban az uniós bizottság elnöke azt monda, az innovációs szakadékot be kell temetni a többi vezető gazdasághoz képest, továbbá megtakarításokkal és befektetésekkel szükséges csökkenteni az akadályokat a vállalatok előtt a határon átnyúló működésben. Ki kell teljesíteni a belső piacot, csökkentve a szabályokat, a bürokráciát, a jelentéstételi és jelentéskészítési követelményeket a digitális gazdaság előtt.

De azt is látnunk kell, hogy egy kormány az unióban éppen az ellenkező irányba megy, elsodródik a belső piacról, az európai vállalatok ellen másokat részesít előnyben

– fogalmazott.

Magyarország Európa szívében van, ezért gazdaságának is Európa középpontjában kellene állnia. A magyar embereknek élvezniük kéne a belső piac minden előnyét – jelentette ki.

Von der Leyen „azokhoz szólva, akik azt gondolják, hogy Európának még mindig a piszkos, orosz fosszilis üzemanyagokhoz kellene ragaszkodnia”, azt mondta: ahelyett, hogy alternatív energiaforrásokat keresett volna, egy tagállam alternatív módokat keresett a fosszilis tüzelőanyagok Oroszországból való vásárlására. Szavai szerint Oroszország újra és újra bebizonyította, hogy nem megbízható szállító. 

Nem lehet tehát több kifogás. Aki európai energiabiztonságot akar, annak hozzá kell járulnia Európa energiafüggetlenségéhez

– fogalmazott.

A migráció kérdésével kapcsolatban azt mondta, a migráció kihívása európai megoldást igényel. Ezért az új uniós migrációs és menekültügyi paktumot végre kell hajtani. Az Európai Bizottság már dolgozik valamennyi tagállammal, beleértve az unió külső határainál fekvőket is, hogy segítse őket közös határok kezelésében – mondta Von der Leyen.

Végezetül azt mondta, az új magyar vízumrendszer biztonsági kockázattal jár nemcsak Magyarország, hanem minden tagállamra nézve, majd hozzátette: tavaly a magyar börtönből csempészeket és emberkereskedőket engedtek szabadon. Szavai szerint ez nem az illegális migráció elleni küzdelem, ez nem védi meg az Európai Uniót.

"Mindannyian jobban akarjuk védeni külső határainkat. De csak akkor leszünk sikeresek, ha összefogunk a szervezett bűnözés ellen, és szolidaritást vállalunk egymással" – fogalmazott.

Európának egységesnek kell maradnia, hogy megállja a helyét a világban – tette hozzá Ursula von der Leyen.

Ukrán légvédelem: rakétákkal és drónokkal támadtak az orosz erők

Az orosz hadsereg 22 drónnal és három rakétával támadta Ukrajnát szerdára virradóra, az ukrán légvédelem egy kivételével az összes drónt megsemmisítette – közölte az ukrán légierő.

A Telegramon közzétett jelentés szerint október 9-ére virradóra az orosz erők három Iszkander–M/KN–23 ballisztikus rakétát indítottak az oroszországi Kurszk térségéből Poltava megyei, meg nem nevezett célpontok ellen, valamint 22 drónt az oroszországi Krasznodari határterületen fekvő Primorszko-Ahtarszk városából, illetve a megszállt Krím félszigetről Ukrajna légterébe.

Az ukrán légvédelemnek 21 drónt sikerült lelőnie, egy pedig visszafordult az orosz légtér irányába. A célpontokat Odessza, Vinnicja és Kijev megye fölött semmisítette meg az ukrán védelem.

Az éjszakai dróntámadás következtében öt odesszai lakos sebesült meg, hármukat közepesen súlyos állapotban kórházba szállították – tette közzé hivatalos Telegramon Oleh Kiper, az odesszai katonai közigazgatás vezetője. Néhány épületben kisebb károk keletkeztek.

Az orosz Wagner zsoldoscsoport visszaszerezte a Maliban megölt tagjai holttestét

Az orosz Wagner zsoldoscsoport közölte, hogy harcosai megtalálták azoknak a bajtársaiknak a holttestét, akik júliusban a tuareg lázadókkal és iszlamistákkal vívott csatában haltak meg egy homokvihar közben Maliban.

Mali, ahol a katonai hatóságok 2020-ban és 2021-ben puccsal ragadták magukhoz a hatalmat, évek óta tartó iszlamista felkeléssel küzd.

A Wagner csoport júliusban közölte, hogy súlyos veszteségeket szenvedett egy csatában, de kevés részletet hozott nyilvánosságra.

Sikeresen befejeződött egy művelet testvéreink holttestének visszahozatalára, akik 2024 júliusában hősiesen felvették a harcot a sokszoros túlerőben lévő iszlamistákkal” – közölte Wagner egy ritka közleményben a Telegram üzenetküldő alkalmazáson kedden este.

A csoport a beszámolóban azt is írta: „elesett testvéreink holttestei hazatérnek. Mi nem hagyjuk hátra a mieinket, és mindannyian – élve vagy halva – hazatérnek”.

Moszkva kemény válaszcsapással fenyegette meg a Nyugatot

 Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sokkoló figyelmeztetést adott ki: 

Moszkva készen áll a válaszcsapásra, ha Ukrajna nyugati rakétákkal támadna orosz területeket 

írja a Magyar Nemzet.

Ez a fenyegetés, amely Vlagyimir Putyin elnök korábbi kijelentéseit visszhangozza, nem csupán Ukrajnát érinti, hanem az egész nemzetközi közösséget a harmadik világháború rémképével szembesíti. Miközben a Nyugat milliárdokat pumpál Ukrajna védelmébe, most olyan lépések is szóba kerültek, amelyek globális konfliktussá szélesíthetik az eddigi háborút.

LAVROV, Szergej
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter felszólal az ENSZ KözgyŰlése 79. ülésszakának általános vitáján a világszervezet New York-i székházában 2024. szeptember 28-án
Fotó: Pamela Smith / Forrás: MTI/AP

Több mint nyolcezren érkeztek Ukrajnából kedden

Az ukrán–magyar határszakaszon 4660-an léptek be Magyarországra kedden, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 3850-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 41 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt kedden: 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában