Megmentenék az épületet is

2 órája

Árpádhalom kastélya kovácsoltvas kaput kapott

Szemet gyönyörködtető új, kovácsoltvas kapu került az árpádhalmi Károlyi-Berchtold kastély főbejáratára, ugyanilyen lett a hátsó kiskapu, sőt a gondozási központ kerítése is. A kapukat Árpádhalom alpolgármestere, Froman Róbert készítette az önkormányzat két dolgozójával.

Kovács Erika

A kastély bejárata már méltó az 1897-98-ban historizáló, klasszicista és eklektikus stílusban épült kastélyhoz, azonban a kastély szinte esedezik a felújításért. Árpádhalom ezt önerőből nem tudja megoldani, pályázati forrásban reménykednek.

Árpádhalom, műemlék épület
Froman Róbert alpolgármester (balról) és Vágó Miklós polgármester a kastély új kapujánál. Fotó: Kovács Erika

A szociális intézményre is jutott új kapu

Még a korábbi polgármester szerezte be a vas elemeket, amelyek "elfekvőben" hevertek. A temető kapuit szerették volna ebből elkészíteni, közben azonban pályázati forrásból ez, a teljes kerítéssel együtt, megoldódott. Összeszedtük a kovácsoltvas elemeket és javasoltam Vágó Miklós polgármesternek, hogy ebből készüljön egy új nagykapu és két kiskapu a kastélyhoz, a szociális intézményünkhöz pedig egy kisebb nagykapu és kiskapu

 – mondta Froman Róbert.

Jobban illik a kastélyhoz, mint a korábbi

Az alpolgármester arról is beszámolt, hogy az önkormányzatnál megtalálták azt az előző polgármester által készíttetett rajzot, ami alapján elkészülhetett a kastély új nagykapuja, a többit pedig saját fejből rakták össze. Két önkormányzati dolgozó volt az alpolgármester segítségére, leszabták a vas anyagokat és jó néhány napi munkával elkészítették a kovácsoltvas kapukat. Ez a nagykapu sokkal jobban illik a kastélyhoz, mint a korábbi, szocialista típusú bejárat.

Árpádhalom, műemlék épület, kovácsoltvas kapu
Fotó: Kovács Erika

Froman Róbertnek egyébként nem szakmája a kovácsolás, de a magánéletben igazi ezermester.

Árpádhalom szeretné felújítani a kastélyt, de nincs pénze

A kastély műemlék épület, nemrég volt egy ellenőrzés és enyhén szólva megdorgáltak bennünket, hogy ilyen rossz az állaga. Tudjuk ezt magunk is. Kívül-belül fel kellene újítani, a legfontosabb azonban a tetőcsere lenne, mert hol itt, hol ott beázik

 – mondta Vágó Miklós, Árpádhalom polgármestere. Hozzátette, Árpádhalom kis település, nincs pénzük a felújításra, csak a tető 120-140 millióba kerülne, hiszen műemlékről van szó.

Tavaly már átminősítették a kastélyt művelődési háznak, hogy hátha így könnyebben juthatnak pályázati forráshoz. Figyelik a lehetőségeket, amint lesz, azonnal élnek vele, mert a kastély nemcsak a történelmi értéke miatt fontos a falunak, hanem azért is, mert ott zajlik a közösségi élet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában