Közel-keleti konfliktus

3 órája

Izrael folytatja a kétfrontos háborút Libanonban és a Gázai övezetben – frissül

Az izraeli–palesztin háború 367. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk

MW

Egy férfi néz ki az ablakon a Gáai övezet középső részén levő Bureij menekülttáborban táborban 2024. október 9-én

Forrás: AFP

Fotó: Eyad Baba

Cikkünk frissül

Többen megsebesültek Izraelben egy késes merényletben

Hatan megsebesültek, ketten életveszélyesen a Haifától délre fekvő Haderán egy késeléses merényletben. A támadót lábon lőtték és elfogták – közölte az izraeli rendőrség szerdán.

A két életveszélyesen súlyos sebesült mellett három embert súlyos, egyet pedig közepes sérülésekkel szállítottak kórházba a mentők beszámolója szerint.

 A merénylő a közeli Vadi Ara völgyben fekvő Um al-Fahem nevű arab városból érkezett Haderára.

Az Ahmed Dzsabarin nevű, harminchat éves támadó robogójával megpróbált elmenekülni, de civilek fegyvert szegeztek rá és felszólították, hogy feküdjön a földre, majd miután nem engedelmeskedett, lábon lőtték, majd a megérkező biztonságiak elfogták.

Ámokfutása során a Hadera városközpontjának több helyén késelt meg járókelőket, elsőként egy 70 éves férfit. Elfogásáig nem engedték haza az oktatási intézményekből a gyermekeket.

Befogadó közösségek támogatására gyűjt az Ökumenikus Segélyszervezet 

Az egyre súlyosbodó közel-keleti humanitárius válság hatására egymilliónál is több ember hagyta el otthonát az 5,5 milliós lakosú Libanonban. A menekülők ellátása ennek megfelelően hatalmas feladat, amelyben a helyi keresztény egyházi partnerén keresztül az Ökumenikus Segélyszervezet is részt kíván venni – közölte a segélyszervezet. 

A szükségletek átfogó felmérése alapján a Segélyszervezet helyi partnerszervezete élelmiszer- és higiéniai termékeket tartalmazó csomagokat, matracokat és takarókat biztosít az oktatási- és közintézményekben kialakított átmeneti szállásokra érkező menekülteknek.

A Middle East Council of Churches – a Segélyszervezet helyi partnere – a segélyakciók lebonyolításában kiemelten támaszkodik azokra a libanoni keresztény közösségekre, akik az ellátás első vonalában segítenek. Az Ökumenikus Segélyszervezet közel-keleti regionális koordinátora, Dékány Bence elmondta: 

A jelenlegi helyzetben elengedhetetlen, hogy támogassuk azokat a befogadó közösségeket is, akik éjt-nappallá téve dolgoznak azon, hogy a mindenüket hátrahagyva útnak induló családoknak ne az utcán kelljen meghúzniuk magukat.

Ismeretes, a Segélyszervezet még a múlt héten indított szolidaritási akciót a közel-keleti konfliktus eszkalációjára reagálva. A helyi keresztény közösségekkel együttműködésben végzett hatékony és célzott segítségnyújtásban való részvétel Magyarországról is lehetséges.

A Segélyszervezet ezért arra kéri adományozóit, hogy fejezzék ki szolidaritásukat a menekülőkkel és csatlakozzanak a szolidaritási akcióhoz. 

Ez a 1353-as adományvonal hívásával, a www.segelyszervezet.hu oldalon bankkártyával, illetve banki átutalással a 11705008-20464565-ös számlaszámon „Közel-Kelet” megjelöléssel is lehetséges.

Izrael folytatja a kétfrontos háborút Libanonban és a Gázai övezetben

Az izraeli hadsereg (IDF) folytatja a kétfrontos háborút Libanonban az Iránból támogatott síita Hezbollah milícia és a Gázai övezetben az iszlamista Hamász terrorszervezet ellen.

Az izraeli légierő több mint 230 célpontot lőtt a Gázai övezetben és Libanonban az elmúlt napon a katonai szóvivő szerint. Ebből 185 légicsapást a Hezbollah ellen intéztek, 45-öt pedig a Hamász ellen. Fegyvereseket, megfigyelőállásokat, rakétavetőket és fegyverraktárakat vettek célba.

Az IDF elmondása szerint lerombolta a Hezbollah egyik, Libanonból Izrael területére belépő alagútját. A húsz méter hosszú alagútnak nem volt kijárata izraeli területre, de mintegy tíz méterrel áthaladt az ENSZ által elismert határvonalon a libanoni Marvahin falu közelében, közvetlenül az izraeli Zarit faluval szemben.

Izraeli katonai értékelések szerint ez az alagút nem jelentett veszélyt. Körülbelül két éve kezdték építeni, és azóta Izraelből figyelemmel kísérték a munkálatokat anélkül, hogy felfedték volna a Hezbollahnak, hogy tudomásuk volt róla. Az izraeli csapatok átkutatták az alagutat, fegyvereket találtak benne, köztük robbanóanyagokat és páncéltörő rakétákat.

Az izraeli  légicsapások elõl Bejrút déli elővárosaiból és az ország déli részéből elmenekült emberek utcai tábora Bejrútban 2024. október 9-én 
Fotó: - / Forrás:  MTI/EPA

A légvédelem figyelmeztető szirénái szerdán is megszólaltak az ország északi részén, Galileában és a Haifától délre eső Saron-vidéken. Az IDF közlése szerint Libanonból indított rakétákra figyelmeztettek, melyeket elfogtak, vagy lakatlan területen csapódtak be.

A Hezbollah egyik, kedden Haifa környékére lőtt rakétája a Haifai-öbölben a Kirját Mockin nevű város egyik épülete mellett csapódott be, de nem robbant fel. A tűzszerészek hét óra elteltével tudták hatástalanítani, mialatt az épület 144 lakásából az óvóhelyekre kényszerültek a lakók. Kedden 105 rakétát lőttek ki a Haifai–öböl irányába Libanonból az IDF közleménye szerint.

A Gázai övezet északi részén, a Bét Lahiában található Kamal Advan kórház igazgatója bejelentette, hogy az IDF az intézmény evakuálására szólította fel egy napon belül.

Gázai jelentések szerint az IDF röplapokat szórt le Jahja Szinuárnak, a Hamász gázai vezetőjének szóló üzenettel, miszerint „nincs túl mély alagút, Szinuár. Kérdezd meg Szajíd Haszant (Haszan Naszrallah sejket)”.

A röplapokon egy homokóra látható, melynek alsó részén a Hamász azon magas rangú vezetői, Iszmáil Haníje, Muhammad Deif, Szaleh al-Arúri látható, akiket a háború kezdete óta Izrael likvidált.

Más röplapokon az IDF a „Gázai övezet népének” írt üzenetet. 

„A Hamász tettei, és hogy a gyermekeiteket a soraiba csábította, azt eredményezte, hogy sokan közületek elvesztették a számukra legértékesebbet, különösen az elmúlt évben. Most a mozgalom megpróbálja elcsábítani a gyerekeket, hogy pénzért újra csatlakozzanak hozzá. Nem akarsz jobb jövőt a gyerekeidnek?” – írták a röplapokon.

Ez történt kedden: 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában